Otkud samuraj u Loznici?

Samuraji su bili privilegovana plemićka vojnička kasta feudalnog Japana do revolucije 1868. godine. Čast je bila centar života samuraja, a u to vreme jedini su imali prezime i oružje. I Srbija ima svog samuraja: obučen u kimono, sa katanom u rukama, u svom klubu vežba Mladen Burazerović, jedini samuraj ne samo u lozničkom kraju, nego na čitavom Balkanu. Ispunio je dečačke snove i sledi bušido kodeks, odnosno „put ratnika“ radeći i živeći u skladu sa onim što se očekuje od samuraja bez obzira na to gde se nalazi.

Mladen Burazerović iz Loznice završio je dva fakulteta, Medicinski fakultet i Fakultet za fizičku kulturu, govori više stranih jezika, a dosta voli japanske borilačke veštine.

Dobio je zvanje samuraja i prvi je i jedini samuraj u Srbiji i regionu. Mladim Lozničanima približava ovu plemenitu veštinu.

„Inače sam iz Beograda, ali rodom iz Loznice, i pre dve godine sam odlučio da se preselim u svoj rodni kraj. Loznica je za mene jedan jako lep i mali grad, miran i dosta drugačiji od Beograda“, počinje svoju priču Mladen dodajući da je pre tri godine promovisan u zvanje samuraja.

Njegove veštine ocenio je Masaši Jokojama, veliki samuraj iz Japana, a na preporuku Alfonsa Toregrose iz Italije koji ima zvanje kapetan samuraja.

Alfonso kaže da mu se Srbija sviđa mnogo, da je narod divan i da se on pomalo oseća kao Srbin.

„Promocijom u prvog samuraja Srbije postao sam i jedini samuraj u regionu, jer trenutno na ovim prostorima nema nikoga sa ovim zvanjem. U pitanju je počasna titula, kao što je doktor nauka. Da bi neko postao samuraj treba da se bavi japanskim tradicionalnim borilačkim veštinama, dakle ne novijim veštinama koje su okrenute sportu i takmičenju, kao što je danas moderni karate, nego izvorni, stari karate gde se radi na usavršavanju veštine“, objašnjava Mladen.

Svoje znanje Burazerović prenosi i na mlade Lozničane. 

„Moja ciljna populacija jesu deca jer sam i u Beogradu radio nekih osam godina sa decom kroz klubove koje sam tamo vodio. Lozničani su zainteresovani za japansku i kulturu i borilačke veštine jer one zastupaju vrednosti koje nisu danas mnogo popularne u društvu i ljudi to prepoznaju“, ističe srpski samuraj.

Prema njegovim rečima, važno je decu učiti da, pre svega, budu dobri ljudi, a tek nakon toga kvalitetima koje su posedovali samuraji, a tek onda veštinama kojima su oni vladali. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво