I Kina prinuđena da podstiče rađanje

Ko bi rekao da Kina, sa preko 1,3 milijarde stanovnika podstiče rađanje dece? Prošle godine, u toj azijskoj zemlji rođeno je dva miliona beba manje, a Kina je ukinula i čuvenu politiku jednog deteta. Istovrmeno, suočava se sa ubrzanim starenjem stanovništva. Kako Kina podstiče rađanje dece i zašto je jedan tata odlučio da dâ otkaz da bi ostao sa svojim ćerkama?

Tridesettrogodišnji godišnji Đijang Singang iz grada Džengdžoua u centralnoj kineskoj provinciji Henan oduvek je želeo da ima dvoje dece.

Njegov san se ostvario 2017. godine, kada je rođena njegova druga ćerka. I Đijang i njegova supruga su jedinci i znaju kako je teško starati se o četvoro starih roditelja i deci i ne žele da njihova deca prolaze kroz isto.

Sa ukidanjem politike jednog deteta pre tri godine, počeli su da se pripremaju za još jedno dete.

„Kao jedino dete u porodici, osećao sam se usamljeno. Nadao sam se da će moje dete imati brata ili sestru sa kojim će deliti i sreću i tugu. Verujem da je to ono što žele roditelji koji imaju dvoje dece“, kaže Đijang Sigang.

Pojedini Kinezi žele više dece, ali neki parovi to ne žele. Broj novorođenih u Kini opao je na 15,2 miliona prošle godine, u poređenju sa 17,8 miliona 2016. i 17,2 miliona 2017. godine. Početkom 2016, Kina je odobrila venčanim parovima da imaju dvoje dece, kako bi popravila demografsku sliku zemlje. 

„Socijalni status Kineskinja raste. To je jedan od razloga zašto stope fertiliteta opadaju. Sada vidimo da politika dvoje dece funkcioniše“, istakao je Džang Juendžen, zamenik direktora Koledža za zdravstvenu zaštitu u Henanu. 

Dvoje dece znači i mnogo obaveza. Zato je jedan 30-godišnji tata u jugozapadnoj provinciji Sičuan napustio posao kako bi bolje brinuo o svoje dve ćerke. Džao Fan, imao je dobro plaćeni posao u Čengduu, ali je dao otkaz kada je njegova žena bila trudna prvi put. Odluku je doneo jer kaže da su prve tri godine života najvažnije za razvoj deteta.

„Nikada nećete moći da se vratite u životnu fazu deteta do treće godine. Kada to vreme prođe, prošlo je. Ali kada pređete u sledeću fazu, možete odrastati zajedno sa njim. Kao što sam rekao, nadam se, i verujem, da mogu da postanem bolja osoba“, objašnjava Džao Fan.

Džaova odluka je u suprotnosti sa tradicionalnim kineskim vrednostima, gde o deci uglavnom brinu majke i bake. Vang Meiling veoma ceni žrtvu svog supruga.

„Da nije mog supruga, verovatno bih patila od depresije. Ovo je sigurno imalo efekta. Ono što on radi je za nas“, navodi Vang Meiling. 

Iako je politika jednog deteta ukinuta, Kina se suočava sa starenjem stanovništva. Prema statistici, Kina je prošle godine imala 158,3 miliona stanovnika starijih od 60 godina, dok ljudi stariji od 65 čine 11,4 odsto populacije.

I ukoliko bi roditelji imali dece koliko požele, to neće zaustaviti problem starenja nacije, makar ne brzo.

Demografske promene su komplikovano pitanje, za koje je potrebno vreme, više politika, zajednički rad, i po neka motivišuća priča.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи