„Parče“ leda sa Antarktika biće prebačeno u Kejptaun ili Pert

Milijarder Abdula Alšehi iz UAE, investitor i preduzetnik, planira da do kraja godine prebaci ogromnu santu leda u Južnu Afriku ili Australiju.

Sam projekat, kako on tvrdi, koštaće oko 80 miliona dolara, a cilj ovog milijardera je da ovim megatestom vidi da li postoji mogućnost da neku santu prebaci i u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi svom narodu obezbedio svežu vodu.

Osim što će doneti svežu vodu, ovo će biti i prava turistička atrakcija za zemlju koja i nije baš navikla na led.

Alšehi je za Juronjuz rekao da je, prema računicama, jeftinije doneti santu leda nego koristiti desalinizacijske vode, do kojih se dolazi vađenjem soli iz morske vode.

„Postrojenja za desalinizaciju traže mnogo novca, a pumpanje vode iz zaliva ubija ribe i morski život. Verujem da je ovo i ekonomski i ekološka bolja opcija, ne samo za UAE već i za ceo svet“, rekao je Abdula.

Alšehi je podsetio da su slični planovi postojali i ranije, a projekat Saudijske Arabije propao je 1977. godine zbog tehničkih problema.

Da bi u ovome uspeo, milijarder planira da oko sante leda izgradi metalni „kaiš“ kako bi brodovi preko okeana dopremiti ledenu kocku. Santa leda koja će biti odabrana za korišćenje biće selektovana preko satelita i mogla bi da bude duga oko 2,5 kilometara.

Očekuje se da santa tokom svog desetomesečnog putovanja izgubi čak 30 odsto mase.

Santa će doneti milione litara sveže vode toj arapskoj zemlji, a doneće i kišne oblake ispuštanjem hladnog i vlažnog vazduha.

Alšehi se nada da će projekat postati velika turistička atrakcija.

Finalni projekat koštaće između 100 i 150 miliona dolara, a oko 70 miliona dolara će biti potrošeno na testiranje.

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najsušnijih zemlja.

Klima je izuzetno sušna i za godinu dana padne manje od 100 milimetara kiše.

Uprkos tome, UAE troše dvostruko više vode od globalnog nacionalnog proseka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи