Crkva brvnara stara 188. godina

Od mnogih crkava brvnara, podignutih u Srbiji pre i posle Prvog srpskog ustanka, sačuvano je i zaštićeno oko četrdeset. Najviše ih je izgrađeno u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Bile su utočište i mesto donošenja važnih odluka u vreme ustanka. Danas predstavljaju spomenike kulture.

U okolini Oplenca i Bukulje, u srcu predivne Šumadije, okružena prirodom, izvorskom vodom i zelenilom, nalazi se crkva brvnara stara 188. godina.

U Darosavi se nalazi i crkva brvnara, svetih apostola Petra i Pavla koja je podignuta 1831. godine. Obnavljana je i restaurirana nekoliko puta, početkom 20. veka, 1972. godine i poslednji put pre nekoliko godina. 

Spada u red crkava brvnara srednje veličine i površine je od 73 metra kvadratna. Veoma je značajna za sve Darosavce koji se ponose svojom crkvom brvnarom.

„Darosava egzistira nekih 300 i više godina i među prvim doseljenicima došli su i moji Perišići i naravno, meni je jako bitna, ja sam kršten ovde, ja sam se venčao u ovoj crkvi. Meni je bitna a i svim Darosavcima je bitna“, rekao je Dragoslav Kule Perišić iz Darosavca.

A crkva je još prepoznatljivija prema tome što je Jevrem Grujić sahranio oca ovde.
Crkva brvnara je, na inicijativu Darosavaca, nedavno potpuno obnovljena.

„Ovom prilikom moram da se zahvalim i da naglasim da je nosio ceo projekat...pop Radivoje, sveštenik, koji je došao iz Bosne i on je zavoleo ovo selo, zavoleo i ovu crkvu i on stalno sa svojom decom dolazi ovde“, dodao je Dragoslav.

„Vi znate da je Aranđelovac grad koji tradicionalno prima turiste,  ljudi se rado vraćaju“,istakao je dr Zoran Zečević iz Turističke organizacije Aranđelovca.

Darosavci to dokazuju najnovijim primerom porodice iz Rusije, koja je nakon samo jedne posete ovom kraju, odlučila da upravo u crkvi brvnari svetih apostola Petra i Pavla, krsti dete.

Crkvama brvnarama karakterističan izgled daju pravougaona vrata i mali broj prozora. Podsećaju na običnu kuću iz 18. i početka 19. veka.

Ikonostasom je pregrađena u dva odeljenja - prvi služi za okupljanje vernika a manji, oltarski, deo je za sveštenika.

Ikonostas ne dopire do same tavanice koja je zajednička za ceo prostor. Zvonik stoji na severozapadnoj strani crkve.

Redovna služba ovde je obavljana do 2002. godine. Vrata crkve svakodnevno su otvorena za sve posetioce.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво