Medijana skrivala luksuzno kupatilo i najveće terme na teritoriji Srbije

Na arheološkom lokalitetu Medijana u Nišu nova otkrića. Luksuzno kupatilo pored Konstantinove vile, zapravo su najveće privatne rimske terme na teritoriji Srbije.

Najnovija otkrića na lokalitetu su takva da prevazilaze očekivanja arheologa. Rimsko kupatilo iz četvrtog veka ne samo da je izuzetno veliko, već će bilo i veoma liksuzno.

Postojale su prostorije za presvlačenje, kupanje, masažu, sunčanje, a bilo je i vežbaonica, otkriveno je i podno grejanje, mozaik, freske, skulpture. Sve to ukazuje na izuzetan luksuz. 

Ovo kupatilo bilo je posebnim hodnikom povezano sa vilom sa peristilom koju danas znamo kao Konstantinovu vilu i, najverovatnije, prostorije kupatila su bile carske prostorije.

Arheološko istraživanje još nije završeno, ali ono što je do sada otkriveno ukazuje na to da je to bilo najveće kupatilo, najveće terme na teritoriji Srbije, a verovatno i šire.

„Kada smo krenuli da iskopavamo, videli smo da se terme kao hobotnica šire na sve strane i u tom je veće zadovoljstvo jer je gabarit termi oko 1.200 metara kvadratnih zajedno sa infrastrukturom i arhitekturom“, objašnjava rukovodilac istraživanja Nadežda Gavrilović Vitas iz Arheološkog instituta Beograd i dodaje da dekoracija na koju su naišli tokom iskopavanja – freskoslikarstvo, arhitektonska mermerna plastika, dva fenomenalna nalaza fragmentovanih skulptura – govori u prilog luksuznosti i monumentalnosti objekta.

Arheološki park Medijana kod Niša 2012. godine zatvoren je za posetioce zbog radova na pokrivanju lokaliteta. Otvaranje se očekuje čim se završi istraživanje kupatila i, naravno, konzerviranje tih nalaza.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара