Bivša Jugoslavija obeležava pola veka „Alana Forda“

Pre 50 godina nastao je strip „Alan Ford“. Ubrzo je stekao kultni status na ovim prostorima, a nizom manifestacija širom nekadašnje Jugoslavije obeležava se nesvakidašnji jubilej.

U Italiji je bio tek jedan od popularnih stripova, nikada nije preveden na engleski, a na drugim jezicima izdanje se ugasilo nakon svega nekoliko epizoda. Jedino je u Jugoslaviji postao deo kulturne baštine.

„Razlog zbog kog je Alan Ford jedino na prostoru bivše Jugoslavije postao to što jeste, postao je naš i nigde u svetu nije bio toliko popularan, uključujući i rodnu Italiju, je u tome što je rezonovao sa tom bivšom zemljom i to na razne načine. U sebi ima veliku količinu nadrealne farse, ima veliku količinu satire koja satiriše svako nekompetentno, korumpirano, propagandističko društvo, u ono vreme je bilo smešteno u vreme Hladnog rata“, objašnjava publicista Lazar Džamić.

U Ljubljani je u toku izložba na kojoj su predstavljene originalne table neprevaziđenog autorskog tandema, scenariste Maksa Bunkera i crtača Magnusa.

„Svi smo imali nekog suseda koji je je bio Jeremija, ako se sećate, recimo, kraj nedelje, svi su imali otvorene haube motora, to su bili Grunfovi, svuda su bile neke žice, šrafovi, matice, upoznali smo svi nekog Sir Olivera koji je maznuo šta je mogao ili smo upoznali debelog Šefa“, kaže kolekcionar stripova Rok Galvan.

Popularnosti i atmosferi farse doprineo je genijalni prevod zagrebačkog novinara i pisca Nenada Briksija. Tako su replike iz Alana Forda postale deo žargona generacija.

„Svi ti kadrovi stripa, konverzacija u stripu može da se prepozna i dan danas u našoj zemlji i okolini“, istakao je urednik izložbe Marjan Matić.

Izložba u Domu kulture „Studentski grad“ može se videti do kraja meseca, a naslovljena je u alanfordovskom duhu: Ulaz slobodan, izlaz se naplaćuje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво