Da li treba učiti poslednji dan pred ispit?

Za buduće srednjoškolce i buduće studente jun znači jedno-prijemni ispit. Tada osim savladavanja gradiva, mora da se savlada i trema. Često zbog nesigurnosti većina do poslednjeg trenutka provodi vreme uz knjigu. Koliko je to dobro i da li učenje poslednji dan pred ispit donosi bolje rezultate?

Sa knjigom ili odmoriti od nje – mnogi imaju dilemu šta raditi poslednji dan pred ispit. Bilo da je reč o prijemnom za srednju školu, fakultet ili običnom ispitu, nedoumica je uvek ista. Evo kako u toj situaciji postupaju studenti.

„Trudila sam se do sada da krenem što ranije i da taj poslednji dan koristim za ponavljanje, ali to mi se do sada nije desilo, jer uvek taj poslednji dan kreće najveća nervoza, najveća frka pred ispit i to je ponovaljanje non-stop do početka ispita“, kaže Ana Grčić, studentkinja druge godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka.

Njena koleginica sa međunarodnih odnosa Smiljana Aleksić ističe da joj se dešavalo da upravo ono što ponavlja dan pred ispit dobije na samom ispitu.

Sa druge strane, studentkinja Minja Rogan poslednji dan ostavlja za ponavljanje, a prisećajući se prijemnog ispita, kaže da ga je provela sa drugaricama, opuštajući se.

Ovaj recept našoj sagovornici bio je dobitna kombinacija, jer je postigla odlične rezultate na prijemnom ispitu. Međutim, da li ovo pravilo važi za sve i zašto je preporuka da se poslednji dan ne družite sa knjigom?

„Učenje dan pred ispit nije uvek svrsishodno zato što time dodatno opterećujete svoju kratkoročnu memoriju i samim tim sve ono što ste učili i što je negde sažeto u dugoročnoj memoriji dodatno opterećujete. Tako kažu istraživanja, međutim, dobar deo naših studenata primenjuje učenje dan pred ispit, neki od njih kažu da im je to dalo rezultate i da su baš ono što su obnavaljali dan pred ispit dobili na ispitu“, tvrdi Pajazit Pomak iz Centra za karijerni razvoj FPN-a.

Ni to nije nemoguće, ipak, psiholozi savetuju da dan uoči ispita odložite knjigu, ali da ne zanemarite gradivo koje ste naučili.

„Poslednji dan pred ispit dobro je ponavljati, ali ne učiti novo gradivo, nego se osvrnuti samo na neko ponavljanje i reprodukciju. Zadnju noć pred ispit uopšte nije preporučljivo da se uči, već je treba iskoristiti za neko opuštanje, da se naspavaju, da dobro jedu kako bi ustali odmorni i opušteni“, objašnjava psiholog i pedagog Ljubica Bogetić.

A da bi bili opušteni, važno je da ispit počnete na vreme da spremate. U praksi nije uvek tako, a prema istraživanju jednog studentskog portala, čak polovina studenata ne uči na vreme. Tako prave jednu od najvećih grešaka, stvarajući sebi dodatni pritisak.

„Najbolje je učiti blagovremeno, imati radne navike, pustiti da se gradivo slegne, da nije naučeno napamet, već sa nekim povezivanjem, razumevanjem i taj dan pred ispit potruditi se da se opuste, jer kada su opušteniji mnogo bolje će da reprodukuju gradivo. Mala doza stresa je u redu, ali prevelika može da preplavi, dovede do anksioznosti i do blokade“, ističe Bogetićeva.

Neposredno pred ispit mnogi pojačaju tempo, misleći da će tako postići bolji efekat, a zapravo ponovo greše.

„Jedna od velikih grešaka je to što se studenti tokom spremanja za ispit, bilo to veče pre, ili sedam dana pred ispit, zatvore u stan ili u čitaonicu i ne izlaze i ne udišu svež vazduh. Svakako treba izaći i ponekad napraviti pauzu, naravno i najčešće to treba da urade dan, odnosno veče pred ispit da rasterete mozak, da udahnu svež vazduh“, savetuje Miloš Turinski iz „Infostuda“.

Takođe, poželjno je da izbegavaju velike doze kofeina, što znači da kafa i energetska pića ne bi trebalo da budu na listi prioriteta.

Koliko god da ste učili, poslednji dan bi trebalo da provedete bez knjige. Ukoliko to ne možete, najbolje bi bilo da je samo prelistate i obratite pažnju na naslove ili delove u koje ste najnesigurniji.

Noć je rezervisana za spavanje, a zanemarivanje sna neće vam doneti bolje rezultate. Naprotiv, uticaće na vašu memoriju. A kad smo kod memorije, spavanje sa knjigom ispod jastuka nije zabranjeno.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво