Egipat traži obustavu prodaje skulpture stare 3.000 godina

Iako je aukcijska kuća „Kristis“ navela da je prodaja skulpture-portreta, koja prikazuje slavnog Tutankamona, legalna, Egipat pokušava da zaustavi aukciju.

Skulptura-portret – smeđa glava od kvarcita sa prikazom Tutankamona, stara 3.000 godina, trebalo bi da bude prodata na aukciji u julu, i mogla bi da dostigne cenu višu od pet miliona dolara, tvrdi Kristis, prenosi AP. 

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zahtevalo od aukcijske kuće da dostavi dokumente koji dokazuju vlasništvo nad predmetom, kao i da se obratilo britanskim vlastima i agenciji UN za kulturu i obrazovanje da „zaustave proces prodaje“ portreta i drugih objekata iz Egipta koji se nalaze u zbirci.

Dodaje se da Egipat ima pravo na predmet na osnovu sadašnjih i prethodnih zakona.

Prema zakonu iz 1983. godine koji reguliše vlasništvo nad antikvitetima, svi drevni predmeti pronađeni u zemlji smatraju se državnom imovinom, „izuzev antikviteta čije je vlasništvo ili posedovanje već utvrđeno u vreme stupanja ovog zakona na snagu“.

„Kristis“ se brani 

Egipat odavno traži da se antikviteti koje smatra državnom imovinom vrate u domovinu. „Kristis“ u međuvremenu brani svoj proces prodaje. 

U saopštenju akcijske kuće navodi se da se predmet koji prikazuje Tutankamona, koji je dobro poznat i izlagan u poslednjih 30 godina, prodaje iz „Resandro“ kolekcije, jedne od najpoznatijih svetskih privatnih kolekcija egipatske umetnosti.

Zbirka sadrži mramorne glave iz antičkog Rima, oslikani drveni egipatski kovčeg i bronzanu statuu egipatske mačke.

Sadašnja kolekcija nabavljena je od Hajnca Hercera, trgovca sa sedištem u Minhenu 1985. godine.

Pre toga, Josef Mesina, austrijski trgovac, kupio ju je 1973. ili 1974. godine od princa Vilhelma fon Turna, koji ju je navodno imao u svojoj kolekciji od šezdesetih godina 20. veka, tvrde iz aukcijske kuće.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 11. jun 2019, 22:34) - bata [neregistrovani]

mnogi na zapadu žive od lopovluka

kao na primer kristi itd

(utorak, 11. jun 2019, 19:25) - Srboljub Petrovic [neregistrovani]

Unosan biznis

Ovde jos samo nedostaju zaostavstine Ante Topica Mimare i Eriha Slomovica. Eksperti sa Balkana, za umetnicke slike i antikvitete, su uvek bili jako sposobni u svojim rabotama.