Kosta i u 97. godini svakog časa spreman za žurku

Na starost mnogi gledaju kao na najnezanimljiviji, a često i najteži deo života. Da ne mora uvek tako da bude, ekipa RTS-a uverila se u jednom beogradskom domu za stare.

Da biste došli na ovu igranku, podrazumeva se da morate biti stariji od 18 godina. Prednost imaju oni koji su već dugi niz godina u penziji. Za dobru atmosferu zadužen je Kosta Rakić. On ima 96 godina.

Upitan šta se danas slavi, kada je veselo, odgovara: „Slavimo vaš dolazak. Otkako sam ja ovde došao imali smo tri-četiri igranke“. 

Kosta, inače bivši novinar, u dom je stigao pre godinu dana. Da smo tada snimali ovu reportažu zatekli bismo ga u potpuno drugačijem stanju.

„Kosta je došao ovde nakon bolničkog lečenja, prognoze su bile jako loše, ako ga sad pitate neće se sećati svog dolaska, bio je potpuno nepokretan, nesvestan. Nakon nege i pažnje koju je ovde dobio on je uspeo da se oporavi“, kaže socijalna radnica Milena Petrović.

Kao najstariji stanovnik doma, u kom je smešteno devedesetak korinsika, ne propušta nijednu kreativnu radionicu. Ovde je i otkrio ljubav prema dekupažu, a pamćenje ga dobro služi i kada učestvuje u kvizovima.

„Radimo svaki dan vežbice koje njima mnogo znače i oni često spontano zapevaju i onda se taj fizioterapeutski deo pretvori u jedno lepo druženje, jednu lepu žurku“, ističe direktorka beogradskog Doma 56 Slavica Banjac.

Iako biste možda pomisli da Kosti ništa ne fali, kada smo ga pitali šta je ono što mu nedostaje, rekao je da mu najviše smeta što ne može da ide sam. Podsetio se i toga da je jednom pao, a to je bio baš veliki problem za njega, jer je pre dolaska u dom po 15 kilometara pešačio svakog dana.

Da bi to predupredili, osim pod budnim okom sestara, o Kosti brinu i njegova dva nešto mlađa cimera. 

„Odlično se slažemo, nema nesuglasica. Mene su prozvali šefom, jer sam glasan i dobro čujem i dobro vidim, a njih dvojica slabo čuju, a dobro vide“, objašnjava Sretko.

Osim toga Sretko, kao najmlađi cimer vodi računa da se svako jutro rade vežbe u trajanju od četrdesetak minuta. Potom dan najčešće ispunjavaju pričom o prošlim vremenima, a ne manjkaju ni razgovori sa porodicom. A Kosta se upravo čuje sa sedamdesetogodišnjim sinom kako bi se pohvalio da je bio na televiziji. 

broj komentara 0 pošalji komentar