Horeum margi, rimski grad koji skriva Ćuprija

Najnovija arheološka istraživanja u Ćupriji pokazala su koliko je bilo impozantno rimsko utvrđenje Horeum margi koje se na obali Morave, gde je danas ovaj grad, nalazilo od drugog do četvrtog veka nove ere.

Nekadašnji rimski horeum ili skladište za žitarice i hranu bio je impozantne veličine – 200 puta 400 metara. Sa jedne strane bio je zaštićen Moravom, sa druge rekom Ravanicom.

Do ovih zaključaka došla je ekipa stručnjaka Zavoda za zaštitu kulture Kragujevac i ćuprijskog muzeja. Na osnovu svih saznanja napravili su i animaciju mogućeg izgleda antičkog utvrđenja Horeum margi.

Tik uz zgradu muzeja otkopana je severoistočna kula nekadašnjeg rimskog utvrđenja.

„Sam Horeum margi je veoma značajan grad, žitnica Morave. Odavde se duž carstva slivalo sve - proizvodi, pre svega, žito. Uz luku, Morava je u to doba bila plovna, a Rimljani su izračunali da je 12 puta bilo jeftinije robu prevoziti vodenim putem nego kopnom. Tako da se i Horeum margi baš zbog toga i razvijao. Bio je okruženi imanjima, vilama, odakle je pristizalo žito gde se skladištilo“, kaže Marko Grković, direktor Zavoda za zaštitu kulture Kragujevac.

Prema rečima Novaka Novakovića, direktora Muzeja Horeum margi (Horreum margi), Ćuprija, to jest uži centar Ćuprije leži na arheološkom nalazištu u kome je gotovo 2.000 godina egzistirala ljudska kultura.

„Ovo su materijalni dokazi i zapravo jedini deo arheološkog lokaliteta koji je dostupan trenutno za arheološka istraživanja. Mi smo nakon više od 30 godina, 2018. godine, uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Ministarstva kulture Republike Srbije, uspeli da nastavimo i uradili smo najobimnija arheološka istraživanja na ovom lokalitetu u poslednjih 30 godina“, istakao je Novaković.  

Do sada je istražen samo jedan odsto ovog antičkog grada. Sreća je da se veći deo nalazi ispod zgrade ćuprijske kasarne tako da su ostaci građevina zaštićeni ispod slojeva zemlje i čekaju neko bolje vreme i više para za istraživanje i konzervaciju. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 30. maj 2019, 20:11) - Cobe [neregistrovani]

Naj grad

Da da to je cuprija

(četvrtak, 30. maj 2019, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Поносни Ћупричанин

Ћуприја полако враћа некадашњи сјај. Сјај лидера Поморавског округа, сјај града за пример.