Mališa, bik koji je teži i veći od traktora!

Na Novosadskom sajmu bik Mališa bio je prava atrakcija i retko ko se vratio kući bez njegove fotografije. Težak je 1.710 kilograma, i prema rečima vlasnika Radenka Jeremića, verovatno je najveće grlo u Srbiji.

Mališa je i veći i teži od traktora svog vlasnika. Prošlog meseca napunio je četiri godine, a u domaćinstvo Jeremića stigao je kao tele od dva meseca.

„Kada je prošlo jedno pet-šest meseci, on se formirao, bio je lep, najlepši, miran, leži samo, jede. Kada je došlo da ga prodajemo, mlađi sin kaže 'Hajde da ga ostavimo, vidiš kako je lep, šteta da ide na klanicu.' Nismo znali da će biti ovolika masa“, priča vlasnik Radenko Jeremić iz Salaša Crnobarskog.

Miran je i sada. Voli da odmara i dnevno pojede do 15 kilograma hrane.

„On jede po želji, ne bira ništa mnogo, jede kao i svi ostali. Na sajmu pitaju šta jede, da l' ne jede neku specijalu hranu. Jok brate, sve ova junad što jedu, to jede i on“, objašnjava Mališin vlasnik Radenko.

Tomislav Jeremić otkriva kako je bik dobio ime: „Mališa, zato što je kao tele, bio mali, lep, i zato smo ga ostavili. Njega smo morali da izdvojimo od drugih, zato što je on veći od ostalih“.

Viši je od sto pedeset santimetara, obim mu je oko tri metra. Od prošlogodišnjeg sajma, napredovao je 150 kilograma.

„Ovakvog nisam imao. Meni je 66 godina, imam ja i sada dosta grla, ali nema ovakvog. Jedan baš kaže 'Da si ga crtô, ne bi ga ovakvog nacrtô'. Ništa mu Bog nije ostao dužan“, kaže Radenko.

Za bika težeg od tonu i po, na sajmu je bilo nekoliko zainteresovanih kupaca.

„Imali smo ponudu neku za telad, da ga damo, još smo u tim pregovorima. Mi smo rekli našu cenu i ne odustajemo od toga – 8.000 evra“, odlučno kaže Radenko.

Najveći i najteži bik ovogodišnjeg Novosadskog sajma, najviše je napredovao u drugoj i trećoj godini starosti. Ako se ne pronađe pravi kupac, na gazdinstvu u Salašu Crnobarskom, ostaće dok ga zdravlje i noge služe.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво