Srednjovekovna tvrđava na Hisaru dobija letnju pozornicu

Prokupčani, njihove komšije i gosti moći će da uživaju u kulturnim sadržajima sa letnje pozornice čim bude završena obnova srednjovekovne tvrđave na Hisaru u okviru koje će na vrhu brda biti uređena i pozornica. U to će biti uloženo 35 miliona dinara, od kojih 20 miliona obezbeđuje Vlada, a ostatak Prokuplje.

Brdo Hisar omiljeno je šetalište Prokupčana, a sam vrh mesto odakle se pruža predivan pogled na grad, u kome uživaju sve generacije. Za njega se vezuju mnoge legende, od postojanja tajnih hodnika do toga da čuva sakriveno veliko blago.

„Nisam našao nijedan, mada s one strane tamo imaju neki otvori, gledao sam. Da li je to to, ne znam“, kaže Vujadin Petrušić iz Prokuplja.

Na Hisaru su započele mnoge ljubavi, a nema onog ko je ovde rođen da bar jednom nije prošetao zidinama srednjovekovnog Jug Bogdanovog grada koji se prostirao po celom Hisaru.

Zato je mnoge obradovala vest da će se prostor unutar zidina pretvoriti u letnju pozornicu.

Sredstva za obnovu tvrđave obezbedio je grad Prokuplje uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović ističe da je cilj da brdu Hisar bude vraćen stari sjaj koji je nekada imao, te da srednjovekovna tvrđava bude u funkciji i bude mesto za kulturna dešavanja.

U podnožju se nalaze dve crkve Svetog Prokopija i Latinska, kao i Jug Bogdanova kula, odakle je Jug Bogdan vladao.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи