Posle „skitnje“ u Turskoj, Dobrila ponovo patrolira nebom iznad Uvca

Početkom aprila bila je glavna medijska zvezda kada je avionom stigla iz Turske gde je iz svog jata u stenama kraj uvačkog jezera odletela prošle godine. Jednogodišnja ženka beloglavog supa Dobrila, posle boravka u kavezu zbog privikavanja, danas ponovo leti u svom zavičaju.

Prvo je prošetala i iskusno pozirala kamerama, a onda krenula na promotivni let tek da pokaže da nije zaboravila ni zavičaj ni da leti iako se od povratka ugojila čitava dva kilograma. I za sve to dobila aplauz, simpatije i malo sete.

„Svaki dan smo se viđali i to po dva-tri puta dnevno. Donosio samo joj hranu, hranio je i već sam se sprijateljio s njom, tako da koliko god sam srećan zato što je Dobrila uspešno poletela, ovaj prvi let ovde kod nas, ove godine, malo sam i tužan zato što se nećemo možda viđati svaki dan“, priznaje Milivoje Remović čuvar u Rezervatu prirode „Uvac“.

Pošto je brojna kolonija od preko 500 njenih rođaka danas mirovala, smestila se ubrzo na obližnju stenu da ih sačeka opremljena satelitskim odašiljačem koji prati njeno kretanje.

„Oni se prepoznaju, društvene su ptice, imaju izgrađene odnose međusobne, tako da se oni međusobno razlikuju. Mi smo sada dobili podatke po praćenju da je počela da se vraća njena generacija koja je lutala, tako da će imati svoju generaciju supova, ona je u poznatom okruženju“, objašnjava dr Saša Marinković ornitolog Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Skitajući po Turskoj, Dobrila se pokazala i kao dobar diplomata.

„Ova ptica je udružila institucije zaštite prirode na prostoru Srbije i naravno Srbiju udružila s Turskom, i ta međunarodna saradnja pokazala je da zaštita prirode na prostoru Srbije, odnosno u ovom delu Evrope i te kako dobro funkcioniše“, naglasio je Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Sve dok ne napune četiri godine i prođu ih „pubertetske bubice“ beloglavi supovi rado skitaju. Ovi uvački stižu i do Izraela, Jemena, a i u ovdašnju koloniju, najveću na Balkanu, neretko navrate gosti iz drugih krajeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво