Novi izazov festivala „Mikser“, kako promeniti svest ljudi

Deseto izdanje „Mikser festivala“ posvećeno je temama održivog razvoja kao novoj kulturi života i rada u Srbiji. Jubilarni festival dešava se na novoj lokaciji na donjem Dorćolu.

Decenija postojanja „Miksera“ je prilika za rezime i nove izazove. Centralna konferencija je organizovana u sarađi sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj i okuplja stručnjake iz različitih oblasti koji su zagovornici cirkularne ekonomije i kulture.

„Mi mislimo da je to pitanje koje zadire čak i u kućno vaspitanje – u kojoj meri smo obzirni prema resursima koje rasipnički trošimo. Imam jedan jak argument za tu tvrdnju, postoji podatak da Srbija troši četiri puta više energije, nego što je prosek u Evropskoj uniji. Sad, pošto to može biti neka dosadna tema, ne toliko komunikativna za širu publiku, mi smo rešili da kroz umetnost i dizajn pričamo o tome“, kaže Ivan Lalić, direktor festivala.

Studenti, mladi umetnici i dizajneri svake godine imaju priliku da izlože svoje radove, a jedna od glavnih tema je kako od otpada kao mrtve prirode stvoriti živo umetničko delo.

„U stvari smo dali šansu mnogim autorima koji klasično ne bi izlagali u galerijama ili se bave nekim graničnim sferama nauke i umetnosti. Ovde imamo studente sa tehničkih fakulteta, imamo studente Medicinskog fakulteta, imamo studente filozofije koji imaju određene stavove“, navodi Marko Lađušić, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti.

Muzički program je sastavni deo „Miksera“ od nastanka. Na otvaranju je nastupila regionalna klupska atrakcija „Lolobriđida“, a svoj prvi koncert održaće „Bela tehnika“, nesvakidašnji muzički projekat koji su pokrenuli članovi grupe „Darkvud dab“ u saradnji sa operskom pevačicom Katarinom Jovanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се