Najstarija gljiva na svetu ima milijardu godina

Fosilni ostaci gljivica, nađeni u kanadskom delu Arktika, pokazuju da su starije 500 miliona godina u odnosu na prethodnu gljivu-rekordera po starosti, koja je pronađena u Viskonsinu.

Maleni fosili pronađeni u pustoj divljini kanadskog Arktika su ostaci najstarije poznate gljive na Zemlji, kažu naučnici. 

 

Otkriveni su u jednoj vrsti sitnozrnog sedimentnog kamena, u regionu južno od ostrva Viktorija, na rubu Arktičkog okeana.

Testovi su otkrili da je gljiva iz Kanade, starija od one iz Viskonsina za oko 500 miliona godina, dajući joj tako starost od oko milijardu godina.

Naučnici opisuju da su spore gljivica duge manje od desetine milimetra. Nedvosmisleno su potvrdili da je reč o gljivama, jer poseduju ključne karakteristike tih organizama uključujući i njegove sferne spore, niti koje ih spajaju i dvostruke slojeve ćelijskih zidova.

Zarobljene u kamenu, gljivice su dobro očuvane jer su bile zaštićene od prodora kiseonika, pa još uvek sadrže, na primer, tragove hitina, prenosi Gardijan.

Inače, gljive imaju ključnu ulogu u brojnim ekosistemima, jer razlaganjem, vraćaju hranljive materije u tlo. Dokaz o tome da su postojale pre milijardu godina, ukazuje na vreme kada su ovi organizmi postavili temelje za prve biljke i životinje koje su naselile planetu.

Ekstremna starost novootkrivene gljivice može da implicira da je život na Zemlji nastajao ranije nego što se misli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво