Medalje za pirotski kačkavalj i peglanu kobasicu

Na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu proizvođači hrane iz Pirota osvojili su 15 nagrada. Najviše ocene za kvalitet dobili su tradicionalni pirotski specijaliteti - kačkavalj i peglana kobasica.

Vekovima se proces proizvodnje nije promenio. Kačkavalj se pravi ručno u korpi od leskovog pruća. Kvalitet dostojan Velike zlatne medalje.

„Ta vrhunska sirovina biva pod budnim okom nastavnika, pomoćnih nastavnika, radnika u radionici i mladih učenika željnih znanja, pretočena u žuto zlato – pirotski kačkavalj. Zbog toga on i jeste kvalitetan, vrhunski proizvod, delikates, ponos našeg grada i naše škole“, kaže Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Šampionski kvalitet dokazala je i peglana kobasica, za koju Piroćanci kažu da je delikates budućnosti.

„Mi se trudimo da spojimo tradiciju sa tehnologijom i sve to da stavimo u pravne okvire. Sledeći korak je zaštita geografskog porekla da bi se tačno znalo na koji način se radi peglana. Tako da ćemo otkloniti i nedostatke u izradi peglane kobasice“, objasnio je Dalibor Tošić, proizvođač peglane kobasice.

Za poslednjih sedam godina, Udruženje preduzetnika iz Pirota osvojilo je 80 medalja na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ova godine su najuspešniji.

Veroljub Mihajlović, sekretar udruženja preduzetnika kaže da za grad znači mnogo u delu poboljšanja privredne aktivnosti i povećanja kvaliteta tradicionalnih proizvoda sa Stare planine.

Osim prirodnih lepota i kulturnog nasleđa turiste u Pirot najviše privlači hrana.

„Pirot je dobitnik jedne prestižne evropske nagrade 'Eden' za lokalnu gastronomiju i turizam i to je još više otvorilo našu destinaciju. Svakako je lokalna gastronomija jako bitna, ali i prirodni uslovi značajno utiču na sirovine, odnosno proizvodnju tih namirnica“, istakao je Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot.

Za deset godina utrostručen je broj turista koji posećuju Pirot. Tajna uspeha je to što se turistički poslenici rukovode krilaticom: Samo sit turista je zadovoljan turista.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи