Kada se rađa najviše beba?

Najveći praznik za roditelje jeste rođenje bebe. Ali to nije jedina veza praznika i beba, jer prema nekim istraživanjima upravo se tokom neradnih dana začne najviše dece.

Osim što su rođene u istom porodilištu, ove bebe na svet su došle i u istom mesecu, a neke čak i u istom danu. Pored maja, kao meseca rođenja, njihovi roditelji pamtiće i avgust, kada su ih začeli.

A koliko je maj značajan za statistiku kada je reč o rađanju i koji meseci imaju primat, prvo su pisali na portalu „Jumama“. 

„Da se bebe najčešće rađaju, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu, septembru i oktobru. Čak se jedan datum izdvojio i kao dan sa najviše rođenih beba, to je 23. septembar. Kada bi unazad izračunali, videli bismo da je to baš negde 1. januar, odnosno period oko novogodišnjih praznika kada su bebe začete. Takođe, postoji još jedan pik, to je zapravo početak leta i proleće, gde začeće možemo povezati sa periodom godišnjih odmora i to su morske bebe“, objašnjava Nataša Đorđević Misić, urednica portala „Jumama“.

Da li se zaista tokom ovih meseci više radi u porodilištu, proveravamo u ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“, gde se godišnje rodi oko 7500 beba.

„Što se tiče našeg porodilišta, mi nemamo baš takav trend. Bio je možda nešto veći broj porođaja u septembru i oktobru 2015. godine, međutim posle toga, na naše neko iznenađenje, imamo najveći broj porođaja u junu. Prošle godine je najveći broj porođaja bio u decembru, a sledeći po broju porođaja bio je jul. Generalno, ako gledamo tri meseca zaredom, onda ih možda ima nešto više jul, avgust i septembar, ali to sve zavisi ja mislim od klinke do klinke“, rekla je doc. dr Svetlana Janković, specijalista ginekologije i akušerstva.

Vremena da obiđemo sve klinike nismo imali, ali jesmo da proverimo zašto se najviše beba začne u decembru i januaru, a rodi u drugoj polovini godine.

„I psiholozi i sociolozi se u jednom slažu, da je u pitanju opuštenost, znači ta neka praznična atmosfera i više provedenog vremena sa partnerom zajedničkog“, smatra urednica portala.

U drugoj polovini godine i matičari imaju više posla. Prvo zbog venčanja, kojih je dosta u septembru i oktobru, ali i zato što se u tom periodu najviše beba upisuje u matične knjige rođenih.

„Rekord što se tiče određenih dana, 14. oktobar 2016. godine kada se rodilo tačno 87 beba, od toga 41 dečak i 46 devojčica, a što se datuma tiče 13. septembar 2017. godine kada se rodilo 48 dečaka i 32 devojčice“, rekla je Tanja Tošić, matičarka Opštine Stari grad.

Možda statistika poznaje najčešće periode kada bebe dolaze na svet, ali kakava je situacija kada je u pitanju ostavljanje novorođenčadi? Poslednji slučaj bio je u januarau ove godine, kada je na lokalnom putu Crljencu ostavljena beba.

„Nema takvih slučajeva da je na primer jesen ili zima taj period kada se deca više ostavljaju. Uglavnom kada se roditelji samodiskvalifikuju i sami žele da ostave svoje dete ne biraju godišnje doba, vreme, dan, noć“, ističe Dragan Vulević iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Nepisano je pravilo da to najčešće čine maloletne majke ili one koje rode pod stare dane. Sreća u nesreći jeste da se godišnje ostavi od troje do petoro dece i da je matematika na strani željenih beba.

Nije tajna da u porodilištima ima više posla u pojedinim delovima godine. Možda kada bi svaki mesec bio takav, Srbija bi mogla da se uhvati u koštac sa negativnim prirodnim priraštajem.

Godišnje se u Srbiji rodi oko 65 000 beba, dok u isto vreme zemlja ostane bez nešto više od sto hiljada stanovnika. I tako je već četvrt veka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи