Sa Mont Everesta, preko Marijanskog rova do puta u svemir

Biznismen Viktor Veskovo (53) oborio je svetski rekord u dubini ronjenja. Veskovo je rekord postigao tako što je uspeo da dostigne dubinu od 10.927 metara, u Marijanskom rovu u Tihom okeanu. Pošto je osvojio i Mont Everest, Viktor je otkrio da bi voleo da mu sledeća destinacija bude – svemir.

Viktor je oborio rekord u dubini ronjenja koji su držali, još od 1960. godine, Don Volš i Žak Pikar. Ujedno je postao i prvi čovek koji je osim rekorda u dubini, osvojio i Mont Everest. 

„Zaista smo uspeli! Bilo je slično, kao kad osvojite planinu. Kad stignete, sledi olakšanje. Iako sam se popeo na Everest, ovo je drugačije. Pet puta smo uranjali podmornicom tokom perioda od deset dana“, rekao je za Forbs Veskovo.

Govoreći o strahu tokom poduhvata, Viktor je rekao da on nestaje s vremenom.

„Kada prvi put tako nešto radite, to može biti prilično uznemiravajuće. Ali kada to radite iznova i iznova, naučite da koristite kontrolne mehanizme, da razdvojite vaš strah i stavite ga u pozadinu. Na taj način, možete se pobrinuti za zadatak koji je pred vama“, dodao je Veskovo.

Pošto je osvojio „velike visine i dubine“, logično je da se jednog dana, za Viktora čuje da je otišao u svemir.

„Voleo bih da odem na put u svemir. Da dostignem onu granicu od 100 km iznad Zemlje. Odatle bih voleo da vidim izlazak Sunca, mislim da bi bilo divno“, rekao je biznismen, koji sebe, inače ne vidi kao, kako kaže, „slavnu ličnost koga jure fotoreporteri“.

„Ja sam biznismen i pilot u srcu. Sviđa mi se avantura. Mediji i slava me ne zanimaju. Ništa više ne volim od planinarenja i ronjenja. Posle tih avantura, vrćam se u svoj mir“, rekao je Viktor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво