„Funkcionalno izumrle“ koale sve ranjivije

Iz Australijske fondacije za koale, saopšteno je da su te životinje „funkcionalno izumrle“. Samo 80.000 primeraka ostalo je u divljini, što znači da ih nema dovoljno da bi se održale i u sledećoj generaciji, upozorili su iz Fondacije. Iako je taj broj drastično niži od većine dosadašnjih naučnih procena, nema sumnje da je broj koala u divljini u velikom padu, piše „Njuzvik“.

Koale, endemska vrsta iz Australije, izumiru jer su mnoge šume u kojima žive uništene. Toplotni talasi uzrokovani klimatskim promenama takođe su važan faktor. 

Fondacija je proglasila koale „funkcionalno izumrlima“, što znači da je populacija pala tako nisko da više nema uticaja na okolinu, odnosno nije u stanju da igra ulogu u ekosistemu.

Među koalama više nema dovoljno odraslih jedinki koje bi mogle da održe vrstu i bilo koja genetska bolest ili patogen mogle bi biti ozbiljna pretnja po njihov opstanak.

„Funkcionalno izumiranje“ vrste može značiti i da je preostala mala populacija koja, iako se još razmnožava, pati od parenja životinja u bliskom srodstvu, što ih opet čini još ranjivijima na bolesti.

Nedavne studije pokazuju da su hiljade koala umrle od dehidracije u intenzivnom toplotnom talasu u Australiji.

Stare su najmanje 30 miliona godina 

Koale su milionima godina bile ključni deo zdravlja eukaliptusovih šuma, jer jedu njihovo gornje lišće, dok njihov izmet koji pada na šumsko tlo doprinosi bitnom recikliranju nutrijenata u ekosistemu. 

Ove životinje su stare najmanje 30 miliona godina, sudeći prema pronađenim fosilnim ostacima, što znači da su jednom bile i izvor hrane za, danas izumrlog, velikog mesojeda, tzv. megafauna.

Prema podacima Fondacije, u 41 od 128 poznatih staništa koala više nema nijedne jedinke ove vrste.

Direktorka Fondacije za koale, Debora Tabart, pozvala je australijskog premijera da pokuša da učini nešto za spas ovih životinja.

„Pozivam novog premijera posle izbora u maju da donese Zakon za zaštitu koala, koji je već napisan i spreman od 2016. godine. Sudbina koala sada je na njegovim plećima“, rekla je Tabart.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво