Kinezi otpočeli odbrojavanje do Zimskih olimpijskih igara

Svet još pamti Letnje olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, a kineska prestonica se sada uveliko priprema i za Zimske olimpijske igre 2022. godine. Zvanično je počelo odbrojavanje do početka Zimskih i Paraolimpijskih igara u Pekingu.

Proteklog vikenda održane su dve ceremonije odbrojavanja 1.000 dana do početka Igara, koje će biti održane u Pekingu i susednom gradu Džangđijakou.

Odbrojavanje u Pekingu je počelo iz čuvenog Olimpijskog parka, gde su pre nešto više od 10 godina počele Letnje olimpijske igre. Hiljadu dana do Zimskih igara odbrojavaće se na hiljadu kvadrata velikom LED ekranu, postavljenom između četvrtog i sedmog sprata tornja „Linglong“ u Olimpijskom parku.

„Pripremni radovi postižu pozitivne rezultate. Izgradnja objekata i infrastrukture se ubrzava, a napreduju i organizacija događaja i usluga. Takođe, ubrzava se promovisanje zimskih sportova, i ljudi aktivno učestvuju i podržavaju pripremu Zimskih olimpijskih igara“, naglašava gradonačelnik Pekinga, Čen Đining.

Ceremonija početka odbrojavanja održana je u subotu i u Džangđijakou, gradu severozapadno od Pekinga, u kom će takođe biti održana pojedina takmičenja.

Za tako velike događaje kao što su Olimpijske igre potreban je i veliki broj volontera. Za ove Igre biće ih skoro 40.000. Na ceremoniji početka odbrojavanja objavljeno je da počinje regrutacija volontera.

Planira se 27.000 volontera za Olimpijske i 12.000 volontera za Paraolimpijske igre. Obuka počinje već krajem ove godine. Volonteri će imati priliku da pomognu u organizaciji takmičenja, da pomažu posetiocima i medijima.

„Čast mi je jer volontiranje na sportskim događajima ne koristi samo nama. Želim da doprinesem Olimpijskim igrama“, kaže volonter Džao Žuidže.

Pripremaju se i lekari. Čak 200 pripadnika pažljivo odabranog medicinskog osoblja ovih dana uči da skija.

Još 2015. kada je Peking izabran za domaćina ZOI, počeli su infrastrukturni radovi: izgradnja ski-staza, hala, saobraćajnica. Sve bi trebalo da bude završeno i otvoreno 4. februara 2022. godine, a organizatori tvrde da za sada sve ide po planu.

Jedan od projekata je i Nacionalna hala za brzo klizanje, koja će se prostirati na 80.000 kvadrata i moći da primi 12.000 ljudi.

Nacionalni vodeni centar, poznat kao Vodena kocka, ključni objekat koji je sagrađen za Letnje igre 2008, biće pretvoren u arenu za karling.

Do sada je završeno više od polovine Nacionalnog centra za skijanje. Tamo će biti održana takmičenja boba i skeletona. Takođe, izgrađeno je i više od polovine Nacionalnog centra za alpsko skijanje.

„Do oktobra će biti potpuno spreman za probna takmičenja. Do tada će biti kompletirane staze, sistem za osnežavanje i žičare, kao i povezani putevi“, objašnjava Liju Lifeng, zamenik direktora Odeljenja za izgradnju objekata za ZOI.

Osim objekata za takmičenja, radi se i na brzoj železničkoj liniji koja povezuje ključne objekte u Pekingu. Kad bude otvorena krajem godine, put između najudaljenijih tačaka biće skraćen sa četiri na jedan sat.

Kada 2022. godine budu održane Zimske olimpijske igre u Pekingu, kineska prestonica će postati prvi grad domaćin i zimskih i letnjih igara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво