Humka ispod supermarketa prozvana „britanskom Tutankamonovom grobnicom“

Kraljevska grobnica, pronađena između paba i supermarketa „Aldi“, nazvana je britanskom „Tutankamonovom grobnicom“, pišu britanski mediji.

Radnici su otkopali grobnicu tokom radova na putu u Pritlvelu, blizu Sautenda u Eseksu 2003. godine.

Jedini ljudski ostaci bila je zubna gleđ, ali stručnjaci veruju da je grobnica pripadala anglo-saksonskom princu iz šestog veka zbog obilja retkih i veoma vrednih predmeta.

Veruje se da je to najstariji primer hrišćanske anglo-saksonske grobnice. Kada su članovi tima sa Londonskog arheološkog muzeja počeli sa iskopavanjima, ostali su zapanjeni da je prostorija netaknuta.

Ostaci drvene strukture, kvadratne površine od četiri i dubine jednog i po metra, sadržavali su oko 110 predmeta, od čega 40 izuzetno retkih i finih.

Među veoma cenjenim otkrićima je i lira (drevna verzija harfe) kao i 1.400 godina stara kutija koja se smatra najstarijim primerom anglo-saksonskog obrađivanja drveta u Britaniji.

Zlatni novčići, pozlaćene i posrebrene posude za piće, boca za koju se veruje da potiče iz Sirije, zlatna šnala za kaiš i izuzetno veliki kovčeg sa detaljno ukrašenim poklopcem ukazuju da se radilo o veoma značajnoj figuri. 

Pozlaćeni krstovi pronađeni u uzglavlju kovčega ukazuju da je sahrana bila hrišćanska, ali su primećeni i tragovi drugih običaja koji ukazuju na predhrišćanska verovanja.

Umešno napravljen mač sa izdubljenom pozlatom na balčaku takođe je jasan znak da je grobnica pripadala aristokratkoj ili kraljevskoj ličnosti.

Lokalno stanovništvo ga je prozvalo Pritlvelski princ, ali su mnogi stručnjaci pomislili da se radi o saksonskom kralju Sabertu, koji je vladao od 604. do 616. godine.

Međutim, primenom metode radioaktivnog ugljenika utvrđeno je da je grobnica sagrađena između 575. i 605. godine, najmanje 11 godina pre njegove smrti.

Arheolozi sada veruju da je grobnica pripadala Sabertovom bratu, Saeksi.

broj komentara 0 pošalji komentar