Čija je pesma „Solčence zahaja“

Pesmu „Solčence zahaja“ starije generacije pamte kao slovenačku narodnu pesmu. Etnomuzikolozi međutim, sve češće dovode u pitanje njeno poreklo. Dokumentarni film o tome snima niški reditelj Stefan Krasić.

Ovu pesmu mnogi su učili u osnovnoj školi, kao slovenačku narodnu pesmu. Etnomuzikolog Ana Hofman, Nišlijka koja radi u Sloveniji, otkriva u filmu da Slovencima ova pesma nije poznata.

Kad se preselila u Ljubljanu, Ana Hofman je shvatila da tu pesmu tamo niko ne zna. U tom trenutku cela priča dobija filmski zaplet.

Ova pesma u udžbenicima za nastavu muzičkog može se naći od 1950. pa čak do 2000. godine.

„Prva stvar koja mi je pala na pamet je šta sada da neka pesma za koju sam ja jako vezan, saznam da nije naša na primer Tamo daleko, i to mi je bilo vrlo interesantno“, navodi reditelj Stefan Krasić, koji će u dokumentarnom filmu istražiti ovaj fenomen. 

Dokumentarac se snima u Beogradu, Ljubljani, Nišu i Njujorku, a glavno pitanje je da li je pesma produkt socijalističke ideologije.

„Ko je nju uveo u nastavni plan i program, na koji način, ko je njen autor, a sledeće logično pitanje je zašto i otkud to“, pita se Ana Hofman.

„Koncept stare Jugoslavije je da je sve bilo toliko planski, ne samo privreda već i kultura i neki efekti zajedništva koje se gradilo“, objašnjava istoričar Ljuba Kostić.

Film bi trebalo da bude završen do kraja ove godine, a njegovu izradu pomaže Filmski centar Srbije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се