Ugrožene pčele – ugrožena planeta

Pod sloganom „Zaštitimo naše vrste“, širom sveta obeležava se Dan planete. U Srbiji, simboličnim postavljanjem košnica u dvorištu Agencije za zaštitu životne sredine, skrenuta je pažnja na ugroženost pčela i njihov značaj.

Da priroda zna najbolje dokaz je u svakoj košnici. Pčele čoveku daju i hranu i lek, čuvaju biološku raznovrsnost sveta i životnu sredinu.

„Jedno pčelinje društvo daje ukupnu vrednost čitavom društvu od 1.200 evra godišnje, od toga je samo jedan i po do tri odsto med i drugi pčelinji proizvodi. Tridesetak posto je praktično vrednost oprašivanja poljoprivrednih kultura“, objasnio je Rodoljub Živadinović iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Iako povećavaju prinose, čini se da su se baš poljoprivrednici najviše ogrešili o pčele nesavesno koristeći pesticide. A tu je i aero-zagađenje. Osim pčelama, smeta i čoveku, što najbolje osećaju pluća stanovnika Valjeva, Beočina, Beograda, Pančeva. Nadležni kažu da je problem lošeg vazduha veći zimi, ali i da se radi na tome da sledeću ne dočekamo na listi najzagađenijih na svetu.

„Poput aktivnosti koje će u narednom periodu sprovesti resorno ministartvo u pogledu gašenja lokalnih kotlarnica“, kaže Filip Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Iako ima problema na nekoliko lokacija, kvalitet vode u Srbiji generalno je dobar. Da će biti takav i na beogradskoj Adi Huji, najavljuje ministar ekologije Goran Trivan.

„Dok se rukavac Ade Huje ne sredi, Ada Huja neće završiti svoju misiju. Ovo zlo, taj smrad, te fekalije to zagađivanje mora da prestane. Ukoliko u dogledno vreme budemo uradili sistem za preradu otpadnih voda u Beogradu, a radi se veoma na tome, onda ćemo rešiti i pitanje priticanja svih tih štetnih materija u ovo jezero koje ja zovem rukavac“, istakao je ministar Trivan.

U obeležavanju Dana planete u Srbiji, učestvovala je i ambasadorka Izraela, zemlje koja je od pustinje napravila oazu, a u ekologiji pronašla ekonomsku računicu.

„Najvažnije izraelske investicije u Srbiji su u ekološkoj sferi. Ulagali smo u vetro-parkove, upravljanje vodom, njeno čišćenje i reciklažu“, precizirala je ambasadorka Alon Fišer Kam.

Ekologija je nova svetska ideologija. Aktivisti kažu, jedina koja u današnjem svetu ima nekog smisla. U vreme ratova, moralne i ekonomske krize, da nas ujedini može samo ideja o opstanku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво