Da Vinčijeva genijalnost inspirativna i posle 500 godina

Navršava se 500. godina od smrti Leonarda da Vinčija, italijanskog renesansnog slikara, naučnika, pronalazača, mislioca.

Geniju i njegovom raskošnom inspirativnom delu u čast, priređuju se raznovrsni programi. U godini jubileja – knjige, izložbe, predstave.

„Vreme je tu dovoljno dugo za one koji su spremni da ga iskoriste“, tvrdio je Leonardo da Vinči, koji je živeo radeći sve sa velikom strašću.

Čudesni um umetnika, naučnika, inovatora i danas budi radoznalost čovečanstva. Nove biografije, poput knjige Voltera Ajzaksona, prate Leonarda od rođenja do smrti, govore o aspektima njegovog stvaralašta, saznanjima o vremenu i prostoru u kojem su nastajale njegove kreacije.

„U čuvenim Leonardovim beležnicama koje se nalaze raštrkane po svetu u raznim kolekcijama, koje je Ajzakson pronašao, i u knjizi su reprodukovane izvanredne stranice koje ilustruju na koji način je genijalni um Leonarda da Vinčija funkcionisao. Interesantno je to što su u knjizi reprodukovana sva Leonardova dovršena dela, kao i skice za većinu onih koja su ostala nedovršena“, rekao je prevodilac knjige Goran Skrobonja.

U organizaciji Italijanskog instituta za kulturu, priprema se izložba radova polaznika umetničke škole "Genal art space".

Dečji radovi inspirisani Leonardovim genijem biće izloženi od 15. maja u „Medijateci“ Instituta. 

Monodrama „Leonardo da Vinči – Skriveno delo“, Mikelea Santerama, u režiji Đanluke Barbadorija, biće izvedena na srpskom jeziku u Bitef teatru, 25. maja.

„Svi koji vole kulturu i umetnost i znatiželjni su, treba da budu inspirisani Leonardom. Svi koji žele da se usmere, treba da vide Leonarda kao oca, kao osnivača i prijatelja, da vide saputnika, da vide druga u učenju i da prihvate njegovu energiju“, rekao je direktor Italijanskog instituta, Davide Skalmani.

Svaki sadržaj posvećen Leonardu, podseća i dete, i odraslog, da svet posmatra otvorenih očiju, jer sve što se uoči može biti izvor otkrića. Podstiče na učenje, ali i na to da se usvojeno znanje preispituje. Iznad svega poziva na neprestano izučavanje svega što nas okružuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво