Bira se najlepša fotografija nastala pod vodom

Na glavnom belocrkvanskom jezeru 20. aprila biće održana Otvorena prvenstva Srbije i Vojvodine u podvodnoj fotografiji. Organizator takmičenja je Klub podvodnih aktivnosti „Bela Crkva“ uz pokroviteljstvo Saveza organizacija za podvodne aktivnosti Srbije (SOPAS) i Saveza podvodnih aktivnosti Vojvodine (SPAV).

Okupljanje ronilaca i svih zainteresovanih je ispred prostorija KPA „Bela Crkva“ na glavnom jezeru, a samo takmičenje će biti održano na nekom od belocrkvanskih jezera u zavisnosti od vidljivosti akvatorija.

Zaroni će početi u 10.45, a podvodni fotografi će imati na raspolaganju četiri sata tokom kojih će pokušavati da snime što bolje fotografije.

Pravo učešća imaju svi ronioci sa minimum završenim ronilačkim kursom, a najbolje fotografije će se birati u nekoliko kategorija pojedinačne i ekipne konkurencije jer se očekuje dolazak više od 30 ronilaca iz 12 klubova.

Podvodni fotografi se takmiče u tri kategorije pod nazivima Ambijent, Fotografija ribe i Makro fotografija, a za svaku kategoriju su posebno propisana pravila.

Ambijentalna fotografija: Cilj je snimiti fotografiju koja naglašava lepotu prirodnog podvodnog ambijenta.

U obzir će se uzeti i snimci sa roniocem, kao delom podvodnog ambijenta. Dozvoljeni su snimci na površini (od čega najmanje 50 odsto kadra mora biti podvodno).

Nije dozvoljeno donošenje predmeta pod površinu jezera, kao ni zahvati u promeni zateknutog ambijenta.

Fotografija ribe: Cilj je napraviti snimak čiji je glavni objekat riba, uključijući portret ribe (do iza škržnih otvora), celu ribu ili jato riba tako da se dobije tehnički korektna i umetnički što bolja fotografija.

Dozvoljena je upotreba svih vrsta objektiva, uključujući i makro objektive, dodatne leće ili tubuse.

Nije dozvoljeno menjati prirodni ambijent, hraniti ribe, preseljavati jezerske organizme ili uništavati bilo koji deo flore i faune. U fotografiju ribe ne ulazi fotografija detalja ribe, oko, peraja, leđna peraja ili bilo koji drugi deo tela ribe.

Makro fotografija: Cilj je snimiti podvodnu floru i faunu ili jedan njen deo. Dozvoljena je upotreba makro objektiva, dodataka, leća i tubusa koji će na čipu određenog formata prikazati sliku jednake ili manje površine od približno 100 puta 150 mm.

Nije dozvoljeno preseljavati jezerske organizme ili uništavati bilo koji deo flore i faune. U makro fotografiju ulazi detalj ribe, oko, peraja, leđna peraja ili bilo koji deo tela ribe.

Proglašenje pobednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog podvodnog fotografa u svim kategorijama, uz projekciju nagrađenih fotografija održaće se od 19 časova u prostorijama kluba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво