Drvo oslikano vatrom

Jedna od najstarijih načina pisanja jeste tehnika pisanja vatrom – pirografija. Takvo pisanje kasnije se pretvorilo u umetnost, u slikarstvo. Danas se bavljenje pirografijom dosta razlikuje jer su nam na raspolaganju i mnoga tehnička pomagala.

Veštih ruku delo uz pomoć alata: lemilice, poliografa, drveta, stvara se crtanje i pisanje vatrom, tehnikom pirografije.

Umernik Slobodan Krstić kaže da je za drvo važno da bude relativno suvo: „Maksimalno nekih desetak stepeni vlažnosti treba da bude, ne sme mnogo da bude vlažno drvo jer onda ne može da se radi“.

Najpre se obrađuje drvo, priča Slobodan, zatim se iscrtaju motivi i tek onda se lemilicom izvlače osnovne linije.

„Kasnije se radi senčenje gde ja na računaru gledam uveličanu sliku koju treba da radim i na osnovu toga senčim, pravim raznorazne nijanse“, istakao je Slobodan dodajući da je ideju da se bavi pirografijom dobiokada je video majstore koji su duborezom pravili ikone.

Kažu da je u genima sve zapisano, a od rada i zalaganja dolaze do izražaja oni darovi koje smo nasledili. Slobodan je počeo sa ocem da pravi makete za brodove, a danas je dar crtanja preneo na drvo.

„Za svetlije površine koristi se slabija lemilica, a što se ide ka tamnijoj varijanti koristi se jača lemilica – što je jača lemilica to je tamnija površina“, objašnjava Krstić.

Pirografija se radi ručno, a svaka linija se posebno iscrtava. Za rad ovom tehnikom potrebno je strpljenje, preciznost, tačnost. Za jedno delo crtano ovom tehnikom potrebno je i do mesec dana.

Slobodan Krstić kaže da mu je najbitnije to što ga opušta crtanje ovom tehnikom.

Uz malo mašte, kreativnosti i dara, samo retki ljudi mogu da se bave ovom tehnikom. Svaka slika je originalna i neponovljiva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи