Zbog Loznice ostavile Sankt Peterburg

Loznica je u poslednjih nekoliko godina postala mesto u koje se doseljava sve više Rusa. U tom gradu, ali i selima u okruženju trenutno živi oko tridesetak ruskih porodica. Čime se oni bave i zašto su baš našu zemlju i taj grad izabrali za svoj novi dom?

Priča u kojoj ljubav pomera granice, ali i briše sve razlike je i Anastasijina priča. Ona je iz višemilionskog Sankt Peterburga, zbog supruga, došla u Loznicu. U početku joj nije bilo lako da se prilagodi, a onda je shvatila da je taj grad postao, kako u šali kaže „Rusija u malom“.

U Loznici je nastavila da se bavi grafičkim dizajnom, a posao širi sarađujući sa drugim Rusima koji žive u tom gradu.

„Prodajem slike preko interneta i za Rusiju i za druge države, pokušavam da se malo razvijem u tom pravcu, i šta više da crtam da što više nađem klijenata. Najviše se ovde svi bave ručnim radovima što su otišli iz Rusije, hoće ovde da pokušavaju da sebe ispunjavaju preko ručnih radova, napustili oni svoje firme, napustili oni svoje poslove, i hoće nekako da se snađu ovde“, kaže Anastasija Lazić.

Nekoliko kilometara dalje od Anastasije i centra grada, svoj dom pronašla je i 26-godišnja Polina. U Srbiju je stigla sama pre godinu dana, a uskoro će joj se, kaže, pridružiti i ostatak porodice. U Rusiji je studirala turizmologiju, a sada pokušava da svoj hobi pretvori u posao od kog će moći da živi.

„Kupila sam kuću u Loznici, upoznala sam se sa prijateljima iz Rusije, sadila sam ovde baštu, paprike, voćke, bavim se ručnim radom, imam prodaju preko interneta, imam svoju stranicu na Instagramu i Fejsbuku. Hoću da ostanem ovde i da živim u Loznici“, priča Polina Titova koja je takođe došla iz Sankt Peterburga.

Prijatnija klima, lagodniji životni tempo i povoljne cene nekretnina, razlozi su, koje većina Rusa, navodi kao presudne prilikom donešenja odluke o selidbi u Srbiju.

Karakteriše ih i to, što najveći deo njih za dom bira napuštena domaćinstva i sela iz kojih naši ljudi sve više odlaze.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 03:14) - Dragiša [neregistrovani]

????

Ja sam iz Loznice.I gledam,kako da odem odavde.Ovde nema svetle budućnosti.

(nedelja, 14. apr 2019, 17:55) - Sibirka [neregistrovani]

Srbi u Sibiru

Privijet od Srpkinje iz Sibira. Neki pak napuste Srbiju i odu u daleki Sibir u potrazi za sobom. ❄

(nedelja, 14. apr 2019, 16:41) - anonymous [neregistrovani]

Свесрдна подршка

Добродошла драга браћо!

(nedelja, 14. apr 2019, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

Treba jos vise imigracije

Nama treba mnogo vise migranata, ako dolaze jos iz bratskih zemalja iste vjere, itd. jos bolje. Nema problema sa integracijom. Donose kreativnost, radna snaga, pomazu ekonomiju, obradjuju zemlju, neki se udaju ili zene sa Srbima itd. Odlicno!!! To nas spasava od kraha koji preti od imigracije na zapad i niske stope nataliteta.

(nedelja, 14. apr 2019, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

Šta će nam?

Ovi nama smisla!
Ako se oni nastave naseljavati, onda ćemo imati još više migranata sa Bl.Istoka i Albanaca!
Nije mi drago.

(nedelja, 14. apr 2019, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

Nece dugo

Napustena ali nece dugo Velika je Rusija dok se bar deo preseli iha