Piši srpski da te niko ne razume

I posle, što nas svet ne razume. A i kad hoće, mi mu otežamo, pa u pasoš upišemo slovo koje oni nemaju.

Slovo „đ“ stvara glavobolje građanima koji ga imaju u svom imenu i prezimenu, a koriste biometrijske pasoše kojima posle 10 godina ističe rok.

Prema Zakonu o putnim ispravama, ovaj dokument popunjava se na srpskom jeziku, latiničnim pismom. Zbog imena i prezimena upisanih u pasoše sa slovom „đ“, građani koji često putuju, a naročito oni koji rade u inostranstvu, bili su suočeni sa problemom dokazivanja identiteta.

„Svakoga kome je u putnim ispravama bilo napisano „dj" pitamo kako želi da mu u dokumentima piše ime i prezime. Posebno prezimena. Primera radi – Đorđević, Đurđević i Đurašinović. Da li želi da mu piše 'dj' ili 'đ'“, kaže Dušica Babović, načelnica Uprave za upravne poslove PU Beograd.

Putna isprava je jedini validni dokument koji upoređuju radnici na aerodromu, pa ono što je upisano u pasošu identično mora biti i na avio-karti.

„Ukoliko se naše ime ili prezime sastoji od slova 'đ', a u dokumentu je upisano kao 'dj', tako isto mora biti i na karti, inače sistem to posmatra kao dve različite osobe. Takođe, osobama sa dva prezimena moraju da budu upisana prezimena istim redosledom kao u dokumentima“, objašnjava Dušan Anastasov iz turističke agencije.

Ono što važi za pasoše može se primeniti i na vozačku i saobraćajnu dozvolu. Građani koji u svom imenu i prezimenu imaju slovo „đ“ mogu tražiti da im se latinicom ili ćirilicom upišu u ova dva dokumenta.

Број коментара 74

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара