„Moj posao je bio da spasim decu, ne osećam se kao heroj“

Ronilac Ivan Karadžić kaže da podvig spasavanja 12 dečaka u tajlandskoj pećini, u kojem je učestvovao, ne doživljava kao herojsko delo, već kao ispunjavanje svog poziva.

Cela planeta je prošlog leta strepela nad sudbinom 12 dečaka i njihovog trenera zarobljenih u poplavljenoj pećini na Tajlandu. Oni su tamo bili zarobljeni dve nedelje, a akcija spasavanja, u kojoj je učestvovalo 90 spasilaca iz celog sveta, trajala je četiri dana.

Jedan od njih bio je Ivan Karadžić, koji se u Beogradskoj hronici prisetio spasavanja dece.

„Moj život se umnogome promenio od tog događaja. Sigurno da ne bih bio ovde da se to nije desilo. Mislim o tome svakog dana“, kaže Karadžić.

Prema njegovim rečima, prvi put kada je ugledao decu nije znao da li su živa. Jedna od stvari kojih su se plašili jeste da li će deca preživeti izranjanje.

„Kada smo pristigli na to mesto, svi smo se plašili da zapravo nismo došli u spasilačku misiju, već da ćemo izvući njihova tela. Beskrajno sam srećan što nije bilo onako kako smo strahovali“, objašnjava Karadžić.

Sa decom, kako kaže, nije ostao u kontaktu, ali ih je video posle spasavanja na proslavi, koju je organizovala tajlandska vlada

Navodi da se ne oseća kao junak, jer se poslednjih 13 godina života obučavao da bi bio sposoban za ovakvo ronjenje.

„Možda zvuči pomalo glupo, ali kada vidite stariju gospođu da joj treba pomoć da pređe ulicu, mislim da je normalno da priđete i pomognete. To sam i ja uradio. Video sam da je neko u velikoj nevolji i bila mu je potrebna pomoć i da ja mogu da mu je ukažem. Ne osećam se kao heroj“, zaključio je Karadžić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво