Čuvaju Trampa, Donalda Trampa

Predsednik SAD je verovatno najbolje obezbeđen lider na svetu. Čuvaju ga pripadnici specijalne službe u okviru Sekretarijata za unutaršnju bezbednost, a agenti moraju da prođu teške obuke.

Obezbeđivanje američkog predsednika podrazumeva mnogo više od spremnosti da reagujete u slučaju da neko počne da puca. Američkog predsednika obezbeđuju pripadnici Tajne službe. Centar za obuku smešten je u Merilendu. 

„Potrebno je da što pre izvedete osobu koju obezbeđujete iz zone opasne po život i što brže je prebacite na bezbednu lokaciju“, kaže asistent specijalnog agenta Tajne službe Tomas Murak.

Svih hiljadu agenata Tajne službe mora da prođe petodnevni kurs vožnje za specijalne agente, na traci dugoj 550 metara. Ali ni tada nisu potpuno spremni da sednu za volan predsedničke limuzine, poznate kao Kadilak 1 ili „zver“. Za blindirani auto težak devet tona, potrebna je posebna obuka.

Specijalni kurs za vožnju motora teže je proći nego kurs za vožnju limuzine. Motori obično voze pored automobila kada je vreme lepo.

„Teško je voziti, jer motor ima oko 400 kilograma i dva točka i na njemu morate da radite stvari koje vam je teško i da zamislite“, objasnio je Lojd Jamas, agent Tajne službe.

Ali to nisu jedini dvotočkaši koje agenti Tajne službe treba da znaju da voze. Moraju savladati i specijalne tehnike za upravljanje terenskim vozilima, pa čak i malim kolima za golf na baterije. A tu je i predsednički autobus "Ground Force One".

Obuka prati razvoj auto-industrije

Budući da su ivičnjaci različiti u svakoj zemlji, agenti Tajne službe se obučavaju na ulicama u kojima je put sastavljen iz dva dela, kako bi savladali vožnju preko različitih ivičnjaka.

Formalna obuka agenata Tajne službe počela je sedamdesetih godina prošlog veka i morala je da ide u korak sa razvojem vozila.

„Nekada smo podučavali takozvano granično kočenje. Ako vaš auto nije imao kočnice koje sprečavaju blokadu, morali ste da znate da blokirate točkove“, objasnio je asistent specijalnog agenta tajne službe, Tomas Murak.

Kako su vozila postajala stabilnija, tako je iz treninga agenata Tajne službe izbačen deo o kontroli stabilnosti. Napredovala je i tehnologija izrade guma, koje danas mnogo bolje idu po klizavim površinama.

Obuka agenata Tajne službe ima i svoj teorijski deo. Tu su i simulacije događaja poput inauguracije, kada se predsednička limuzina kreće mnogo sporije nego što je uobičajeno, što povećava i bezbednosni rizik.

Tajna služba ne obezbeđuje samo američkog predsednika i potpredsednika, članove njihovih porodica, bivše predsednike i prve dame već i strane lidere koji dolaze u Ameriku, kao i predsedničke kandidate.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво