Beloglavi sup Dobrila doleće u Srbiju na krilima – aviona

Zajedničkim nastojanjima predstavnika državnih i stručnih ustanova i organizacija Srbije i Turske ostvareni su svi preduslovi za siguran povratak jedinke beloglavog supa nazvane Dobrila, ptice koja je iz Srbije odletela u Tursku.

Posle dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani u Turskoj su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti. Međutim, kako se ptica nije oporavila, privremeno je zbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u zemlju porekla, u matičnu koloniju na Uvcu u Srbiji.

Posredstvom Ambasade Turske, i uz pomoć ambasadora Republike Turske u Srbiji, Njegove ekselencije Tanžua Bilgiča, turska avio-kompanija „Turkiš erlajns“ je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfa do Istanbula, a zatim i do Beograda, tako da se Dobrilin povratak očekuje u petak, 12. aprila, u kasnim popodnevnim satima.

Izdavanje izvozne CITES dozvole realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, a uvozne CITES dozvole Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Sledi i dokumentarni film 

Zahtev za prikupljanje dokumentacije inicirala je nevladina organizacija „Fondacija za zaštitu ptica grabljivica“ iz Beograda, a dobijanje dozvola realizovao je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu.

Mišljenje za izdavanje dozvole sa merama postupanja i zbrinjavanja beloglavog supa do potpunog oporavka izdao je Zavod za zaštitu prirode Srbije, a transport do volijere i brigu o Dobrili do puštanja u prirodu obezbeđuje upravnik zaštićenog područja Rezervat „Uvac“ iz Nove Varoši.

Proceduru povratka ptice obaviće Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u skladu sa merama koje je Zavod za zaštitu prirode propisao.

Ptica će po dolasku na Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu prvo proći carinsku i veterinarsku kontrolu, nakon čega će direktno biti prenesena u prihvatilište. Sledi još jedan veterinarski pregled, na osnovu koga će biti urađen izveštaj, a zatim i dalje stručno praćenje tokom boravka u prihvatilištu sve do sticanja uslova za povratak ptice u prirodu, o čemu će takođe odlučivati stručnjaci.

Tokom boravka ptice u prihvatilištu neophodan je stalni veterinarski nadzor, odgovarajuća ishrana i postupanje sa jedinkom na način koji bi omogućio što uspešniju repatrijaciju.

O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju kompanija „Turkiš erlajns“ će snimiti dokumentarni film.

Povratak ptice avionom je jedini način da se ptica vrati kući, budući da su je u nekoliko navrata zbrinjavali turski veterinari. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара