Mađari se izjašnjavaju kao Afroamerikanci da bi izvodili Geršvina

Državna opera u Budimpešti smislila je plan kako da zaobiđe odredbu kojom operu Džordža Geršvina „Porgi i Bes“ mogu da igraju isključivo crni pevači.

Navodno je od svih mađarskih pevača traženo da potpišu papir u kojem se identifikuju kao Afroamerikanci, prenosi Gardijan.

Pevačka postava prvi put je izvela pomenutu operu pre godinu dana, dolazeći u sukob sa Geršvinovim legatom, koji ističe da operu treba samo da izvode crni pevači.

Predstava je ponovo na repertoaru, sa prvim izvođenjem 5. aprila.

Mađarski sajt Indeks piše da je pred novu sezonu 5. aprila od pevača, navodno, zatraženo da potpišu papir u kojem piše: „Ja, dole potpisani, objavljujem da je Afroameričko poreklo nerazdvojni deo mog identiteta. Zbog toga mi je posebno drago što ću moći da nastupim u operi Porgi i Bes, Džordža Geršvina.“

Izvor mađarskog sajta naveo je da je većina pevača potpisala izjavu, kao i da menadžment opere gleda na to kao šalu.

Na sajtu opere u programima se, između ostalog, ističe da je „način na koji je izvedena produkcija predstave Porgi i Bes nedozvoljen i protivan zahtevima za prezentaciju tog dela“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара