Vlasina skriva i čagu – jednu od najlekovitijih gljiva na svetu

Lidija Arsić otkriva Vlasinu duže od jedne decenije od kada se doselila iz prestonice. Tražeći retke biljke kojima je ovo područje prebogato, a mnoge su i zaštićene, naišla je na čagu. Raste na jednoj od 10.000 breza i specifična je za severne, hladne delove naše planete. To otkriće znači da Srbija ima sve tri najznačajnije medicinske gljive, a Vlasina svih 10 najkvalitetnijih gljiva na svetu.

Isplatile su se godine upornosti i traganja. Nema pedlja Vlasine koji nije prepešačila. Bila je sigurna da je sa semenom breze iz Rusije pre sedam decenija po vlasinskoj visoravni rasejana i čaga. Analize Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu potvrdile su – na Vlasinskom jezeru raste jedna od najlekovitijih gljiva na svetu.

„Rebrasta je poput spaljene kore i sada je sezona kada je beremo, kasna jesen oktobar mesec, pa do februara, marta“, kaže Lidija Arsić sa Vlasine.

Za njeno skidanje potrebni su znanje, dleto, čekić i obzirnost, ako se ostavi bar jedna četvrtina gljiva se regeneriše.

„Uzećemo samo spoljne delove, ovaj žuti deo apsolutno nema nikakvih lekovitih svojstava, ostavićemo za neku drugu godinu“, objašnjava Arsićeva.

Uglavnom je visoko na stablu. Ima je i na mladim brezama. „Sa malih breza retko skidamo čagu, zato što, iskustvo Rusa, kaže da je mera za branje da ona bude veličine dlana“, navodi Lidija Arsić.

Tajna vlasinske čage su nadmorska visina iznad 1.200 metara, izuzetno hladne zime i topla leta.

Vlasinsko prostranstvo je najjužnija tačka na zemljinoj hemisferi gde je otkrivena čaga. Najbliže nama čage ima na krajnjem severu Austrije i u Poljskoj.

Analize su pokazale da kvalitet i lekovitost srpske čage ne zaostaju za ruskom gljivom.

„Naša je možda čak i kvalitetnija, možda zato što je nema toliko puno u Srbiji“, istakao je Srđan Lazarević iz Gljivarskog društva Niš.

„Najveća tajna čage su polisaharidi. Ima ih preko dvadeset. Koristi se kod svih bolesti imunosistema“, objasnila je Arsićeva.

Osušena i samlevena pod kamenom koristi se za čaj ili kao dodatak jelu. Ne propuštaju se ni dani pre vegetacije za vađenje soka iz breze. Da se preporodi telo i duša lepotama Vlasine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара