Zavirite u film „Valter brani Sarajevo“ u istoimenom muzeju

Muzej „Valter brani Sarajevo“ posvećen kultnom filmskom ostvarenju reditelja Hajdurina Šibe Krvavca, otvoren je u Sarajevu, na Dan glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je na otvaranju, da Muzej simboliše vrednosti grada Sarajeva, antifašizam, i da će doprineti i razvoju turizma, kao jedne od najbrže rastućih privrednih grana.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, rekao je da je Muzej posvećen filmu i istorijskoj ličnosti Vladimira Perića Valtera, čuvenom pripadniku Pokreta otpora i antifašisti iz Drugog svetskog rata.

S obzirom na to da je događaj izazvao veliki interes u čitavom regionu, Novalić je primetio da to znači da su Sarajevo i BiH uvek bili, kako je rekao, sredina i država koja okuplja ljude i narode.

„To jeste jedna od uloga kulture koja može pomoći da s više razumevanja komuniciramo svi zajedno u ovom delu Evrope“, rekao je Novalić a preneo Fonet.

Novalić je čestitao rođendan Sarajeva kultnom rečenicom iz filma: „Vidite taj grad, to je Valter“.

Kako je rečeno na otvaranju, već vlada veliko interesovanje iz gradova u regionu, a posebno kod turista iz Kine.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, ambasador Kine u BiH Ji Ping, kao i porodica pokojnog glumca Velimira Bate Živojinovića, koji je igrao glavnu ulogu u filmu Valter brani Sarajevo.

Porodica Živojinović poklonila je Muzeju ručni sat koji je Bata dobio na poklon.

U Muzeju su nalaze delovi enterijerne filmske scene, originalni rekviziti iz filma, kao i voštane figure glumaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи