Brisel: Samo srcem možeš videti jasno

Evropska unija pokrenula je kampanju na društvenim mrežama o zemljama Zapadnog Balkana, koju je do sada videlo više miliona ljudi. Tim povodom, u centru Brisela predstavljen je mural koji govori o kulturnim vezama Evrope i Balkana.

Na korak od glavnog trga u Briselu, zapostavljeni prostor dobio je novu namenu. Mračni zid u sporednoj ulici postao je umetničko delo koje privlači pažnju.

Mladi umetnik iz Sarajeva Rikardo Draškić naslikao je mural posvećen ljudima sa Balkana i njihovim kulturnim vezama sa Evropom.

„Ovo delo sam shvatio izuzetno ozbiljno zato što je prilika ne samo da pokažem sebe, svoje prezime već i svoju državu i region iz kojeg dolazim u jednom malo drugačijem, pozitivnijem, srećnijem, lepšem svetlu“, rekao je Rikardo Draškić.

„Samo srcem možeš videti jasno“ naslov je murala, pozajmljenog iz knjige Mali Princ. To je poziv na ljubav, toleranciju i pomirenje, objašnjava autor.

Federika Mogerini kaže da je pogrešno govoriti o približavanju Balkana Evropi, jer je Balkan već u srcu evropske istorije, geografije i kulture.

„Dovešću i svoju ćerku da vidi ovaj mural, verujem da će joj se svideti. Mislim da ovo umetničko delo dovodi Balkan tamo gde mu je mesto, u srce Evrope. Na nama je, na EU, institucijama, vlastima u regionu i zemljama članicama da uvedemo Balkan u EU. To je sledeći korak“, rekla je Federika Mogerini.

Šta će biti sledeći korak na političkom planu neizvesno je, ali je spoljnopolitička služba EU pokrenula kampanju na društvenim mrežama koja pokazuje da ljudi sa Balkana već uveliko doprinose Evropi, u sportu, kulturi i drugim oblastima.

Želim da moje dete odrasta među različitim kulturama i razvija se u prostoru bez granica, istakla je glumica iz Srbije Hristina Popović.

„Moji baka i deka su aktivno učestvovali u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Moje odrastanje prošlo je u krizama, sankciji i ratnom okruženju. Ja ne želim da moja ćerka prolazi kroz tu vrstu iskustva“, kaže glumica Hristina Popović.

U kampanji koja je imala već 11 miliona pregleda na društvenim mrežama, o mestu Balkana u Evropi govorili su i makedonski reditelj nominovan za oskara, Milko Mančevski, klasični gitarista iz Crne Gore Miloš Karadaglić, kao i poznati fudbaler iz Bosne i Hercegovine Edin Džeko, prvi igrač koji je postigao više od 50 golova u tri glavne evropske lige.

„Za mene je veliko bogatstvo što sam igrao u toliko zemalja, s obzirom na to da sam naučio i sve te jezike, od Češke do Nemačke, Engleske i Italije. I sigurno da me to na neki način čini i evropskim čovekom“, istakao je Edin Džeko.

„Ja sam razumela da je EU nastala na principima mira, slobode, jednakosti, solidarnosti i mogućnosti obrazovanja mladih. Ako je to tako, ja bih zbog sadašnjih i budućih generacija volela da se to desi, da budemo deo EU jednog dana“, napomenula je glumica Hristina Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво