Profesorka slavistike iz Finske gaji ovce u Srbiji

Informatičar i profesorka slavistike iz Finske došli su u okolinu Valjeva da gaje ovce. Mia i Ivan Tadić imaju modernu farmu na kojoj šire stado romanovskih ovaca - rase koja je kod nas registrovana tek nedavno.

U Jasenici, predgrađu Valjeva, Tadići su zakupili farmu na sedam hektara. Za romanovske ovce su se odlučili jer su, kažu, među najplodnijim rasama. Jagnje se tri puta za dve godine, a često na svet donose četvorke. Posao su organizovali po ugledu na moderne farme u Finskoj.

„Plasman je, može se reći, bolji nego što smo očekivali. Mi smo, pre svega, planirali nekako da najveći deo te jagnjadi ide kao klanička roba. Međutim, tolika je potražnja za ovom rasom zbog te plodnosti, tako da dobar deo, pogotovo ženke jagnjadi, ide u priplod dalje“, objašnjava vlasnik Ivan Tadić.

Da bi unapredili genetski potencijal stada, Ivan je napravio program za ukrštanje. Informatiku je završio u Finskoj, a pre toga u Srbiji Vojnu akademiju.

Sa Miom se upoznao u Valjevu, kada je kao studentkinja došla da usavrši srpski. Bez obzira na to što je moderna pastirica, Mia i dalje piše za lokalni list u rodnom gradu Kerava u okolini Helsinkija.

„Mene nekako interesuje vuna, jer vuna je prirodni materijal, jako lep materijal, a nažalost, u celom svetu se dosta baca vune, i u Srbiji i u mojoj rodnoj Finskoj. Imam utisak da ova vuna može biti interesantna za valjanje. Ima ono suvo pustovanje i ono mokro pustovanje, imam planove za oba“, kaže Mia Tadić.

Jedan od glavnih motiva za bavljenje ovčarstvom, naglašavaju Tadići, jeste da sa svoje troje dece žive u prorodi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво