Vatikan ostaje bez ženskog časopisa

Osnivač i ženski urednički kolegijum redakcije vatikanskog časopisa za žene podneli su ostavku posle, kako su naveli, vatikanske kampanje da ih diskredituje i stavi pod „direktnu kontrolu muškaraca“, koja se povećala pošto su osudili seksualno zlostavljanje časnih sestara od strane sveštenika.

Redakcijski odbor mesečnika „Ženski crkveni svet“, koji se objavljuje zajedno sa Loservatore Romano, objavio je odluku o prestanku rada, u uvodniku izdanja, koje je planirano za prvi april, kao i u otvorenom pismu papi Franji, koje je danas dostavljeno AP-u.

„Okruženi smo klimom nepoverenja i progresivne delegitimizacije. Verujemo da više nema uslova za nastavak saradnje sa Loservatore Romano“, navela je u uvodniku osnivač časopisa Lučeta Skarafia.

Ova odluka je udarac naporima pape Franje da se ženama u Vatikanu daju veće uloge u odlučivanju, navela je agencija.

Skarafia je postala možda najistaknutija žena u Vatikanu, iako nikada nije dobijala platu za svoje sedmogodišnje vođstvo časopisa „Ženski crkveni svet“ koji je osnovala.

Ona je rekla za AP da je odluka o odlasku doneta pošto je novi urednik Loservatorea, Andrea Monda, planirao da preuzme ulogu urednika časopisa.

Skarafia je navela da se on povukao nakon što je redakcija zapretila da će podneti ostavku, a katolički magazini koji distribuiraju prevode „Ženskog crkvenog sveta“ u Francuskoj, Španiji i Latinskoj Americi, naveli su  da će prestati sa distribucijom ako ona ne bude odgovorna za časopis.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво