Ćoše Džejmsa Bonda

Ljubiteljima Džejms Bonda poznato je da je tvorcu ovog lika, Ijanu Flemingu, inspiracija bio srpski agent Dušan Popov te se uveliko spekuliše da je upravo iz tih razloga Danijel Krejg stigao u Beograd, gde bi trebalo da se snima nastavak filma o čuvenom agentu 007.

U blizini Bondovog ćošeta je i prodavnica koja je dobila naziv po jednom od tajnih imena agenta Popova, Duška Popova.

Po mnogima je bio najveći obaveštajac Drugog svetskog rata i inspiracija reditelju Ijanu Flemingu za lik Džejmsa Bonda.

„Čula sam da je on bio originalni Džejms Bond. I živeo je u Londonu. I da je u stvari on bio inspiracija za film o Džejmsu Bondu. Obično Bonda zamišljate kao nekog engleskog obaveštajca, anglosaksonskog, a ne mediteranskog“, kaže stanarka zgrade Bondovog ćošeta.

Šta je istina, a šta mit znao bi jedino Duško Popov, kaže nam jedan od stanara, koji u stilu svog komšije takođe želi da ostane tajanstven.

„Radio je za Intelidžens servis i za nemačku obaveštajnu službu, bio je šarmantan, da ga bacite, tako kažu, na glavu, on će se dočekati na noge. Neverovatan je bio, elokventan čovek, završio je prava, posle rata je živeo kao pravnik, finansijski i ekonomski savetnik na zapadu. Ženio se dva puta, ako ne i tri, nisam ulazio u te detalje“, ističe stanar zgrade.

Kažu da je bio ljubitelj života, čovek besprekornog stila i veliki šarmer i zavodnik.

Veći deo rata proveo je u Lisabonu, tu je od nemačkih agenata dobijao ključne informacije o planovima Trećeg rajha.

Potom bi se vraćao u London i sva svoja saznanja otkrivao britanskom MI-6. Kažu i da je prvi obavestio Amerikance o japanskoj invaziji na Perl Harbor, ali je tadašnji načelnik FBI-ja diskvalifikovao Popova kao nepoverljiv izvor.

„Kada je došao kraj rata, on je ovamo došao u uniformi engleskog oficira, što je Beograđane jako začudilo jer nisu mogli da pretpostave da je on radio za englesku obaveštajnu službu“, napominje stanar zgrade.

Posle rata se više nije bavio špijunažom i živeo je lagodno sve do smrti 1981. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара