Brus Li i formula na struju

Kako izgleda kuća u kojoj je živeo Brus Li, a kako trka električnih autobomila u Kini?

Nekadašnji dom Brus Lija u Jongćingfangu u južnoj provinciji Guangdžou ponovo je otvoren za posetioce u subotu, posle tri meseca renovinranja. Ovu dvospratnu kuću od oko 200 kvadratnih metara kupio je Brusov otac Li Haićuan.

Kuća i danas ima glavne karakteristike tadašnjeg perioda, kao što su rezbarije na drvetu i staklu, ali je renovirana tako da uključuje 13 različitih poglavlja koje predstavljaju Lijeve glavne životne događaje i dostignuća. Osim legendarnog kung fua, njegov pozitivan i odlučan duh, inspirisao je mnoge obožavaoce.

Prva serija trka električnih automobila održana je ovog vikenda u kineskom letovalištu Sanja, na poznatom tropskom ostrvu Hainan. Brzi, žestoki i električni - 22 automobila na struju i 11 timova trkali su se uskim uličicama, takmičeći se na šampionatu „Formule E“.

Ho Pin Tung, jedan od učesnika trke objašnjava da je ceo koncept šampionata usredsređen na efiksanost i odgovorno ponašanje prema prirodnom okruženju. Osim toga, to im daje priliku da se trkaju na jedinstvenom mestu, u centru grada, a publika može da gleda iz bliza.

Organizatori „Fomule E“ kažu da promovišu ekološki način života i, još važnije, daju podsticaj industriji električnih automobila.

Pol Hu, zamenik direktora marketinga „Jaguar lend-rover Kina“ smatra da se kroz ovakva takmičenje promoviše i masovna proizvodnja putničkim električnih automobila.

„S jedne strane, ulažemo u takmičarske autobomile i tako dolazimo do inovacija koje možemo da primenimo kako bismo unapredili tehnologiju za proizvodnju putničkih autobomila“, naglašava Hu.

Trke „Formule E“ održavaju se u najnaprednijim gradovima sveta, uključujući Hongkong, Pariz i Njujork. Ove godine trka je po prvi put održana u Sanji, letovalištu koje nazivaju kineskim Havajima. Sledeća šampionat biće održan u Rimu.

U jugozapadnom kineskom gradu Čungćingu otvorena je prva knjižara sa sistemom samouslužne kupovine. Sve što je potrebno je da se korisnici registruju koristeći Vičet, veoma popularnu aplikaciju za razmenu poruka i novca u Kini.

Aplikacija sadrži tačne podatke o fondu knjiga u prodavnici, broju polica, obimu prodaje i slično. Skeniranjem barkoda, knjigu možete i da platite. Nakon plaćanja, dobićete kju-ar kod sa kojim možete da napuste knjižaru kroz poseban izlaz. Podaci prikupljeni korišćenjem ovog sistema biće upotrebljeni za bolje razumevanje zahteva korisnika, kažu u knjižari.

Polje sa sto hiljada lala nalazi se u kineskoj provinciji Anhui. Ove šarene scene privukle su ne samo lokalne meštane, već i turiste iz drugih krajeva Kine. Čitava oblast Šilin sada miriše na lale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи