Pesnik koji želi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda

Nekadašnji železničar Jovica Nikolić iz Lapova piše neobične pesme na slovo na slovo, a prethodnih dana izdao je svoju petu knjigu. Pokušao je da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Jednom u toj nameri nije uspeo, ali ne odustaje.

Pesnik, Jovica Nikolić, piše pesme u kojima reči počinju istim slovom. Pre tri godine napisao je pesmu Seks i grad na šumadijski način i najavio da planira da napiše pesme na svih 30 slova azbuke.

Obećanje je ispunio i došao je u Beograd da se pohvali najnovijom knjigom u kojoj je sabrao pesme od A do Š.

„Za nepunih dva meseca je nastala od A do Š. U toj petoj knjizi imam 7. 537 reči i najmanje na slovo Nj. Ono mi je zadalo najviše muka. Na slovo S imam 1. 200, a na slovo P imam 3.100 reči. Inače, sve su priče povezane, imam radnju i što je interesanto 6.750 reči samo jednom koristim“, objašnjava Jovica.

Do neobičnih i davno zaboravljenih reči ovaj železničar iz Lapova najteže dolazi. U potrazi za njima lista leksikone, rečnike, enciklopedije.

„Neki su mi se nudili i spremali mi reči ali ja to nisam mogao da koristim. Onda su mi neki drugari tražili pelcer kako ja to pišem, kako ja to radim, ali meni kad dođe inspiracija to ide u jednom dahu“, kaže neobični pesnik.

Inspiracije mu očigledno ne manjka. Bora Bekrija, sveštenik Samuilo ili železničar Života. Svi njegovi likovi su iz Šumadije.

„Negde 50 odsto su stvarni ljudi . Inspiracija je malo bila i na pruzi i pored pruge i moji žitelji jer ja sam za 39 godina objavio 7. 513 tekstova u Večernjim novostima, novinama Svetlost iz Kragujevca, listu železničara Pruga“, dodaje Nikolić.

Ne poznaje nikoga ko piše kao on, pa zato ne odustaje od ideje da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Ako mu se posereći i zabeleže ga među rekordere, sav prihod daće Crvenom krstu. Veruje da ima šanse.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи