Vasilije ima najbolji hobi – pravi srednjovekovne oklope

Uprkos tome što oklopi za srednjovekovne ratnike retko kome trebaju, njih već tri godine pravi Vasilije Batačanin. Najmlađi oklopar u zemlji tim zanatom bavi se od 12. godine. Za to je morao da savlada krojački, kovački i sarački zanat.

Nekada sa mehom, danas sa usisivačem. Vasilije koristi još nekoliko modernih aparata, ali način izrade oklopa je, kaže, isti kao u srednjem veku. Trudi se da stoji kao najbolje skrojeno odelo.

„Kao što recimo prst ima svoju anatomiju, tako mora da ima i oklopna rukavica. Da bi prsti mogli da se savijaju“, objašnjava Vasilije.

Prvi heroj i inspiracija bio mu je Miloš Obilić. Strip o njemu poklonio mu je otac. Od osme godine deo je i Svebor družine „Sveti knez Lazar“ iz Kraljeva, čije članove oprema.

„Ko god je video, svako je bio oduševljen kako on radi. I s obzirom na njegove godine, to je zaista fantastično. Jer ako nešto uradi i ne dopadne mu se, on će to da rasturi i da krene ispočetka sa istim žarom“, kaže Draško Živanović, član Svebor družine „Sveti knez Lazar“ iz Kraljeva.

U radionici je Vasilije kada god nema školskih obaveza. Ovaj petnaestogodišnjak već tri godine kroji, šije kožu, kuje. Ali i uči istoriju.

„Kada bih sabrao svoje vreme koliko sam istraživao i učio i koliko sam radio, mislim da sam duplo više učio i istraživao nego radio. Svakako ne možemo uklopiti jedan deo koji je recimo sa početka 14. veka i onaj koji je iz kasnog 14. veka – bila bi greška“, navodi Vasilije.

„Spojio je nešto što voli i nešto što može da zaradi da mu bude neka dodatna zarada i samim tim nije na ulici. Odličan je učenik, primeran je“, ponosna je Vasilijeva majka Marina Batačanin.

A pohađa Mašinsko-tehničku školu u Kraljevu, gde uči da radi na kompjuterski upravljanim mašinama.

„Škola je na prvom mestu. Sad, nema popuštanja. Svakako mislim da će to biti posao, a da će ovo ostati hobi. Mada, nikad se ne zna, videćemo“, kaže mladi oklopar.

Pravi Vasilije i oklop za sebe. Oklop ratnika iz 14. veka. Nedostaju mu još štitnici za noge i oklopne cipele, ali, kaže, biće gotove do festivala u srednjovekovnom gradu Magliču u maju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара