Ronioci jedva čekaju da mu dodirnu dno

U malom poljskom gradu Mščonov u blizini Varšave gradi se najdublji ronilački bazen na svetu. Biće izazov čak i za najbolje plivače, ali mnogi ronioci jedva čekaju da mu dotaknu dno.

Poljski bazen, nazvan „Dip spot“, na najdubljem mestu dostići će 45 metara.

Direktor ovog projekta, Mihal Baržinski kaže da su radovi stigi do dubine od 20 metara, što je dubina koja je zadovoljavajuća za većinu ronilaca.

„Ali kada govorimo o bazenima za one koji rone dublje ili žele da testiraju svoju opremu ili veštinu, za to ćemo morati da sačekamo još tri meseca“, dodaje Baržinski.

Bazen će biti pogodan za ronioce svih nivoa veština i sadržaće 27 puta više vode od standardnog bazena dužine 25 metara.

„Ovo je deo bazena koji će se izgraditi u fazi dva. To je zaista dubok deo koji će produbiti bazen za još 25 metara. Koristićemo posebnu konstrukciju, koju bismo mogli da opišemo kao ogromnu betonsku cev“, objašnjava direktor projekta.

Do sada, najdublji bazen za ronjenje nalazi se u italijanskom gradu Montegroto Terme. Po Ginisovoj knjizi rekorda ima maksimalnu dubinu od 42 metra. Ipak, „Dip spot“ će titulu najdubljeg nositi kratko.

Već je projektovan novi ronilački bazen sa maksimalnom dubinom od 50 metara, koji će se graditi u engleskom gradu Kolčesteru . Dobio je i ime „Plavi ambis“ (Blue Abyss) i koristiće se za simulaciju uslova u dubokom moru i istraživanje svemira.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво