Hrana i modni trendovi

Ako želite da budete u trendu, lako ćete se navići na modne novitete koje diktiraju svetski kulinari.

Po onome što sve češće biraju gosti beogradskih restorana, ovali puni roštilja, pečenja i salate više nisu u modi. „Sen Žak“, losos terijaki, karpačo od hobotnice, pene pasta u sosu od vrganja, tikvica i šafrana samo su neki od naziva jela koja su na meniju.

Male porcije na velikim tanjirima, maštovito dekorisane. Američki i engleski kuvari diktiraju veličinu porcija, Italijani i Francuzi izgled.

Ljuto, slano, prezačinjeno definitivno nije u modi.

„Mi moramo da pratimo tu modu, koju diktiraju evropski restorani i da pratimo te trendove. Poslednjih godina riba i vegetarijanska ishrana je nešto što polako uzima maha i kod nas“, ističe vlasnik restorana Nikola Dimitrijević.

Svaki restoran koji drži do reputacije vrlo brzo prihvata svetske modne diktate. Želje gostiju sve češće utiču na odluku vlasnika restorana da se u jelovniku nađu nova jela.

„Kad se opredelite kako će izgledati jelovnik, samim tim znate i kako će izgledati ti tanjiri koje servirate. Salata, dezert i, naravno, to je nešto što je danas vrlo jednostavno pratiti, šta je danas u Parizu, Berlinu, Londonu popularno“, dodaje Dimitrijević.

Burger od cvekle sa pasuljem ili od šitaki pečuraka i heljdinog brašna uz salatu sa susamom, preliven slatkim sosom omiljeno je jelo Novaka i Jelene Đoković, priča nam Aleksandra Maček, vlasnica vegetarijanskog restorana.

„Većina naših gostiju i nisu vegetarijanci, ali su već dovoljno ubeđeni da je naša hrana dovoljno zasitna i zabavna i reprezentativna da uživaju u njoj“, objašnjava Aleksandra. 

Ramen supa, meksičke tortilje, edamame rado biraju ne samo Beograđani već i brojni muzičari Nik Kejv, Martin Gor, ambasadori Francuske i Grčke u Beogradu. Ipak, nije retkost da se posetioci razočaraju kada im kažu da ovde nema ćevapa i pljeskavica.

Društvene mreže preplavljene su savetima o tome koje povrće i voće brzo obnavljaju imunitet, koje semenke čiste krvne sudove, jetru, regulišu probavu. Najbolji su, kažu, sveži ili blendirani. Meso nije zdravo.

Vesna Zečević, nutricionista, naglašava da se sve više pribegava vrsti hrane iz stranih kuhinja i često se ide u krajnost.

„Konzumiraju ogromne količine voća i povrća, ali ne u vidu izvorne hrane što je jedan od osnovnih principa pravilne ishrane. Svaka neizbalansiranost, svaki višak ili manjak dovodi do nekih nuspojava u organizmu, odnosno organizam će to trpeti jedno izvesno vreme, a onda će, naravno, dolaziti do reakcija“, naglašava nutricionistkinja.

Ako želite da budete u trendu, lako ćete se navići na modne novitete koje diktiraju svetski kulinari. Ipak, ono po čemu je srpska kuhinja prepoznatljiva nikada neće izaći iz mode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво