Gastro tura na krpljama, švajcarski recept koji bi Srbija mogla da primeni

Red šetnje. Red hrane. Red planinarenja. Red pića. I tako deset kilometara. Kako izgleda švajcarski gastro-alpinizam iskusio je poznati voditelj i zaljubljenik u prirodu Jovan Memedović, koji priznaje da je ideja genijalna i da bi vrlo lako mogla da se primeni i u Srbiji.

Memedović kaže da tura podrazumeva 10 kilometara pešačenja, kao i da je uspon na nekim delovima nije uopšte naivan. Zbog toga na svakih dva kilometra stoji trpeza, na kojoj možete da birate šta ćete da jedete.

„Kreće od slatkog doručka, nakon kojeg dolazi još jedan doručak sa malo ‚ozbiljnijim‘ jelima, poput potaža od bundeve i suhomesnatih proizvoda“, navodi voditelj.

Posle nekih četiri, pet kilometara pešačenja stiže najveći uspon, koji je veoma naporan.

„U prilično sam dobroj kondiciji, ali sam čak i ja ispustio dušu. Posle toga vas čeka jedno relaksirajuće osveženje u vidu piva i više vrsta pica. Moram priznati da je to bilo jedno od najlepših okrepljenja koje sam probao u životu“, istakao je Memedović.

Nastavlja se stazom bez uspona i stiže do mesta gde će biti ručak, koji je dobro odmeren i toliko ukusan da „vam je prosto žao što ne možete više da pojedete“.

Kraj puta je i početna tačka sa koje se krenulo, a tamo sve učesnike čeka desert i proseko.

U Srbiji od proje i kajmaka do...

Svojevrsni gastro-alpinizam smišljen je, kako objašnjava Memedović, kao alternativna skijanju za sve one kojima se ne skija, a vrlo je lako izvesti i primeniti.

„Otišao sam da vidim i snimim, jer je ideja dobra i mogla bi kod nas da zaživi. Voleo bih da neko kod nas napravi ovako nešto“, kaže voditelj.

Prema njegovim rečima, kod ovakvih tura najvažnije je da se učesnici osećaju prijatno, opušteno i da shvate da to nije nikakvo takmičenje, već da svako tempom koji mu odgovara polako prođe čitavu turu.

Memedović ima i nekoliko sugestija.

„U Srbiji bi možda za prvi obrok mogli da budu proja i kajmak. Drugi doručak bi mogli da budu neki suhomesnati proizvodi. Nakon toga bi mogla da dođe neka čorba, na primer teleća. Što se glavnog jela tiče, mogao bi da bude neki roštilj. Domaćih rakija imamo koliko hoćete. Mada ne znam koliko bi rakija bila preporučljiva, mislim da bi mnogo ljudi pre vremena odustali“, zaključio je Memedović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво