Smederevska tvrđava, sanacija Kule 11 pri kraju

Radovi na statičkoj sanaciji zemnog dela Kule 11 u varoškom bedemu Smederevske tvrđave ulaze u završnu fazu. U svom nadzemnom delu kula ima 25 metara i teška je više od pet tona. Jedna je od najviše oštećenih zbog čega je i nagnuta ka gradu, a tokom obnove pronađeno je i ubojno sredstvo na njenom samom vrhu.

Popularno nazvana Kula 11, stradala je najviše na samom kraju Drugog svetskog rata, u savezničkom bombardovanju kada je pogođena sa južne strane u temeljnom delu.

Od tada, gotovo sedam i po decenija stoji nagnuta ka gradu bez opasnosti od pada, ali dešavala su se obrušavanja koja nisu bezbedna za posetioce i prolaznike.

Radovi koji su u toku značiće njenu stabilnost, ali prilikom sanacije naišlo se i na veliku opasnost.

„Krajem prošle godine tokom izvođenja radova, naišlo se na ubojno sredstvo na vrhu kule, što je odložilo radove u smislu da je Sektor za vanredne situacije morao da otkloni to ubojno sredstvo i da pretraži vrh krunice kule“, priča arhitekta konzervator Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Jelena Pantelić.

Kada se završi statička sanacija kule, trebalo bi da usledi druga faza radova koji će obnoviti nadzemni deo kule, čuvajući njenu autentičnu priču, jer će i po obnovi ostati nagnuta.

„Cilj je da ostane nagnuta i da bude konzervirana takva kakva jeste. Ti radovi se planiraju i nadamo se da ćemo dobiti novac od Ministarstva kulture da nastavimo radove ove godine“, rekla je Pantelićeva.

Za trenutne radove nadležno Ministarstvo je izdvojilo 17 miliona dinara, a za nastavak radova na nadzemnom delu kule trebalo bi da se izdvoji daleko više novca.

Varoški bedem je najviše oštećen tokom burne istorije kojoj je svedočio – na njemu je bilo deset kula. Danas je vidljivo devet, na mestu desete je sadašnji ulaz u Tvrđavu. Tokom protekle godine završena je sanacija Jezavskog bedema, obnova Kule 11 je prva u nizu varoškog.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи