Šta nam govore knjige utisaka

Knjige utisaka u muzejima nekima pomažu, nekima ne trebaju, a nekima ni jedna mesečno nije dovoljna.

Donedavno u depou, a sada prvi put pred očima javnosti. Sve je počelo 1956. godine kada je Josip Broz Tito, povodom 100 godina od rođenja Nikole Tesle, pozvao u Beograd najveće svetske naučnike, akademike, istraživače, nobelovce i svi su se upisali u knigu utisaka.

Od tada su se množili komentari i potpisi državnika, ambasadora, kraljeva. Ivona Jevtić, v.d. direktorka Muzeja Nikole Tesle kaže da je poseta tajlandske princeze bila vrlo neobična i interesantna.

„Sve vreme je zapisivala ono što je govorio demonstrator i budno pratila sve vreme dok je trajala izložba, čak je posle toga zadržala demonstratora i tražila koji podatak više“, objašnjava Jevtićeva.

Na požutelim stranicama uz potpis tajlandske i princeze iz Ujedinjenih arapskih emirata, i imena nobelovca Orhana Pamuka, šahiste Anatolija Karpova... Ista strana, ali ne i ista godina - Tito i Jovanka Broz, koja je napisala da je ponosna što je Nikola Tesla iz njenog kraja u Lici.

„Novak Đoković, pored Nikole Tesle, možda najpoznatiji Srbin u svetu, i on je prilikom posete napisao da je ponosan što je Nikola Tesla Srbin i ponosan što je naše gore list“, dodaje direktorka Muzeja.

Za samo nekoliko meseci posetioci Narodnog muzeja popunili su dve velike knjige od 500 strana. Od komentara, utisaka, peko simbola, od kojih je najviše srca, do crteža - dečjih i onih malo veštijih.

Lidija Ham, portparolka Narodnog muzeja objašnjava da se komentari često odnose na neke vrlo intimne impresije, a ponekad u njima posetioci iznose neke strogo funkcionalne pojedinosti vezane za Muzej. 

U knjizi utisaka ima ćirilice, latinice i skoro svih jezika sveta.

„Svi jezici, ali najčešće srpski, bez obzira na međunarodnu posećenost Muzeja, ipak su naša primarna publika građani Srbije“, naglašava Lidija Ham.

U Muzeju savremene umetnosti savremena je i knjiga utisaka. Komentari se mogu ostaviti elektronskim putem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво