Moguće je, Egejsko i Sredozmeno more na istom letovanju

Na jednom odmoru spojiti boravak na dva različita mora, možda deluje kao veoma teško ostvarivo, ali je i to moguće ukoliko odlučite da nedelju dana provedete na nezaboravnom jedrenju čuvenim Guletima.

Guleti su autentični turski jedrenjaci, poznati na jugozapadnoj obali Turske. Danas, ove jedrilice variraju u veličini, od 14 do 35 metara, i prilagođene su turistima. Na brodovima postoje kabine za putnike u koje se mogu smestini najviše dve osobe.

Odakle otpočeti svoje nezaboravno jedrenje

Na jedrenje možete krenuti iz Bodruma ili Kemera, u zavisnosti da li želite da otpočnete svoje putovanje iz Egejskog ili Sredozemnog mora.

Bodrum je poznato turističko letovalište na granici Egejskog i Sredozemnog mora. Prestavlja popularno turističko odredište zbog svoje živopisne obale i bogatog noćnog života. Grad ima preko 32.000 stanovnika i svake godine ga poseti veliki broj turista. Ima blagu mediteransku klimu.

U gradu se nalazi srednjevekovna tvrđava Halikarnas koja je danas pretvorena u podvodni arheološki muzej. Bodrum je značajan po tome što se u njemu nalazi jedno od sedam svetskih čuda - grobnica kralja Mausolusa, od koje je nastao naziv za monumentalne grobnice, mauzolej. Od grobnice se do danas održao temelj i nekoliko skulptura.

Kemer je primorski grad na 40 kilometara zapadno od same Antalije. Čini ga 53 kilometara prelepe obale opasane padinama Taurusa sa zapadne strane i tirkiznim Mediteranom. Obala ima tipičnu mediteransku klimu, toplo, suvo vreme i toplo more. Ima 33 000 stanovnika, od čega 11.700 živi u samom Kemeru, a ostala važnija mesta su Beldibi, Gojnuk, Čamjuva, Kiriš i Tekirova.

Glavna karakteristika Kemera su harmonično ukombinovane prirodne lepote: more, planine i borove šume. Obala od Beldibija do Tekirove obiluje netaknutim plažama u zalivima, češće kamenih i šljunkovitih, nego peščanih. Priroda i plaže Kemera odlična su predispozicija za udoban porodični odmor.

U okolini Kemera ima puno toga i za one koji vole avanturu i obilaske, pa treba izdvojiti Gojnuk kanjon, Ulupinar, Olimpos, Fazelis... Sam grad Kemer obiluje klubovima, barovima, restoranima, plažama sa plavom zastavicom i jaht marinom od 320 vezova.

Koje sve opcije jedrenja postoje

U zavisnosti od toga koje želite da bude krajnje odredište na vašem odmoru iz snova možete odabrati tri varijante jedrenja.

Kekova, malo ostrvo u Turskoj, u Antalijskoj regiji. Kekova je ostrvo od ukupno četiri i po kvadratna kilometra, i nije naseljeno.

Zaliv Gokova - dugačak i uzan zaliv Egejskoj mora između Bodruma i Datca poluostrva u jugozapadnoj Turskoj. Bodrum je najveći grad ovog zaliva.

Dodekanez ili Dodekani, ostrva u jugoistočnom kraju Egejskog mora, u blizini istočne (turske obale) Egeja. Ostrva Dodekaneza su sva u okviru države Grčke.

Od 2011. godine, prefektura Dodekanez podeljena je na pet okruga. Dodekanez čini veliki broj ostrva - oko 160, od čega je veliki broj mali i nenaseljen (oko 80 odsto). Velikih ostrva ima 12, i to su: Astipalea, Megisti, Kalimnos, Nisiros, Kos, Rodos, Karpatos, Patmos, Kasos, Simi, Leros i Tilos. Klima na Dodekanezu je sredozemna. Ostrva spadaju u sušniji deo Grčke, gde su leta duga, bez većih padavina, dok su zime blage.

Leto nam je sve bliže, pa i sve više maštamo o zasluženom odmoru, a najbolja priprema je dobro se informisati. Zato je naša preporuka da to učinite na zvaničnom sajtu i bolje se upoznate sa celokupnom ponudom za letnje destinacije, krstarenja, jedrenja...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи