Žute maline beru se sve do jeseni

Lepom vremenu najviše se raduju poljoprivrednici jer ovih dana već počinju radovi u poljima. Navikli smo na priče iz Ivanjice o crvenom zlatu u malinjacima, ali u tom kraju, gaje se i žute maline, čije su sadnice sve traženije na domaćem tržištu.

Prva ideja bila je da se iz rasadnika u selu Radaljevu kod Ivanjice, sadnicama „jelou king“ maline snabdevaju oni koji bi želeli da u svojoj bašti među crvenim plodovima imaju i one drugačije boje, a koje na branje stižu kasnije, polovinom ili krajem jula. 

„Međutim, kada smo počeli da je posmatramo, da je pratimo, jedne godine, druge godine, shvatili smo da tu ima potencijala i za neku veću proizvodnju, i onda smo 2017. godine sa tri kooperanta ovde u našoj okolini, kod nas u Ivanjici, doneli odluku da krenemo u tu proizvodnju. Ukupna proizvodnja je sad trenutno negde, sa našim zasadom, oko trideset ari“,  rekao je proizvođač voća Zoran Radovanović.

Plodovi žute maline beru se do jeseni, a osim u svežem stanju, Radovanovići ih koriste za proizvodnju slatkog ali i vina.

„Otišli smo jedan korak više i onda smo pokrenuli i tu preradu, da bismo dobili neke nove proizvode. Cilj je sa tim kooperantima, da dobijemo kvalitetan, zdravstveno ispravan plod, sa što većim procentom suve materije, jer će on sam kao takav, biti odličan za preradu“, objasnio je Zoran.

Radovanovići imaju iskustva u proizvodnji rasada od povrća, cveća, do voćnih sadnica. Uvek imaju nešto novo.

„Mora se u nove selekcije ići radi bolesti, virusa, mora se. Kao što smo mi uradili, samu selekciju maline smo poslali za Holandiju da se obezviruse, da se dobiju nove. Nove sorte, nove selekcije uvek su one bolje, rodnije. Ako bi ostali na istom, onome starom, pa ne bi ostali ni u kvalitetu, ni u količini ni u čemu. Svaka nova sorta bolja, kvalitetnija, hibridi nastupaju novi, kvalitetniji. I treba ići napred“, rekao je Nikola Radovanović.

Pod plastenicimima u Radaljevu, Radovanovići na 60 ari proizvode sadnice raznog jagodičastog i bobičastog voća, a jedinstveni su u proizvodnji rasada šumskih jagoda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара