Ukusi Francuske na srpski način

Peto izdanje manifestacije „Ukusi Francuske“, u kojoj učestvuje 5.000 najboljih kuvara sveta, još jednom će pokazati šta je francusku kuhinju svrstalo na listu Uneskove kulturne baštine. Od 18. do 24. marta, domaći ljubitelji francuske kuhinje moći će da uživaju u 15 beogradskih i jednom zrenjaninskom restoranu.

Da se posao popularizacije umeća življenja na francuski način ozbiljno shvata, dovoljno govori činjenica da iza celog projekta koji je inicirao Alan Dikas, jedan od najboljih francuskih kuvara, stoji Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

Tako dobar zalogaj dobija i diplomatski karakter sa svojom ekonomskom, kulturnom i turističkom misijom.

Među majstorima varjače naći će se ove godine i 15 beogradskih restorana i jedan u Zranjaninu.

Meni je zadat – predjelo, glavno jelo, dezert i, naravno, sirevi i vina. Ostalo je stvar lične kreacije kuvara.

Uprkos činjenici da se broj beogradskih restorana koji se priključuju francuskoj gastronomskoj nedelji, s početnih 36 osuo na 15, podaci pokazuju da od učešća imaju koristi.

Prošle godine dnevno se u jednom prestoničkom restoranu naručivalo i do 80 francuskih menija.

Spisak restorana je ujedno i spisak najboljeg što glavni grad nudi. Oni koji mogu da sebi priušte doživljaj Pariza u sred Beograda ili zrenjaninskog salaša, spisak restorana i ponudu menija sa cenama naći će na sajtu ambasade Francuske, nalozima na Fejsbuku i Tviteru, kao i na sajtu Goodfrance.fr.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni posebno naglašava da je ove godine manifestacija u znaku održivog razvoja i zaštite životne sredine, što će za kuvare, pre svega, značiti upotrebu lokalnih i sezonskih namirnica.

Priča o francuskim ukusima neće se ovim završiti. Svi koji bi da u svojoj kuhinji otkriju tajnu neodoljive francuske kuhinje, vitalnosti Francuza i vitkosti Francuskinja, pozvani su 29. marta u Francuski institut u Beogradu na Putovanje u frankofoniju – putevima ukusa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом