Vuk i vino u društvu najboljih

Na svetskom takmičenju somelijera (poznavalaca vina), održanom u Antverpenu u Belgiji, predstavnik Srbije Vuk Vuletić ušao je u polufinale.

Velika je čast naći se među 19 najboljih somelijera na svetu. Svaki takmičar ima po 15 minuta na raspolaganju da samo na osnovu mirisa i ukusa onoga što je u čaši dâ najdetaljniju analizu vina: od aroma do sorte grožđa i zemlje iz koje vino dolazi.

„Kakvo je to vino po mirisu, ukusu, kakve su to arome, da li je raskošno, da li je lagano, da li je puno, lepršavo. Na kraju da kaže da li to vino dolazi iz Francuske, Italije, Španije, koja je sorta grožđa, kakav je alkohol, ali i sve ostalo što sledi, što je zaista izuzetno zahtevno jer postoji preko 3.000 vinskih sorti na svetu“, kaže Vuk Vuletić.

Za Vuka je najteži deo testa bio pismeni deo sa izuzetno detaljnim i preciznim pitanjima, za koja kaže da je bilo potrebno navesti imena 14 sela koja imaju pravo da proizvode fortifidovano vino na Kipru.

„To je mislim pitanje na koje ni kiparski takmičar nije znao odgovor“, kaže Vuk.

Predstavnik Srbije, međutim, ostvario je jako dobar rezultat u prvom delu takmičenja, što ga je odveo direktno u polufinale, odnosno među 19 najboljih somelijera na svetu.

„Sama reč da se radi o svetskom prvenstvu znači da su tu najbolji od najboljih u svojim zemljama, sam krem de la krem ove profesija. Ući u prvih trideset od 66 je zaista veliki uspeh, a tek u polufinale, odnosno 19 najboljih na svetu“, ističe Đurđa Katić iz Udruženja somelijera Srbije.

„Ovo je od velikog značaja ne samo za nas kao udruženje već i za gastronomiju, restoraterstvo i hotelijerstvo Srbije i Balkana, mogu da budem slobodan da kažem jer smo pokazali da takmičar koji živi i radi u svojoj zemlji u svom restoranu može da pobedi na balkanskom takmičenju i dođe u polufinale“, napominje Dejan Živkovski, predsednik Udruženja somelijera Srbije.

Svetska takmičenja somelijera održavaju se od 1969. godine na svake tri godine.

„Nivo neprekidno raste. Nema više malih zemalja. Kao u fudbalu, sve više se širi znanje. Nacionalnost više ne igra ulogu. Ovde se uspostavlja i jako dobar odnos između takmičara“, kaže Vilijem Vuters iz Belgijskog udruženja somelijera.

U Udruženju somelijera Srbije ističu da uspeh Vuka Vuletića svrstava Srbiju među najbolje vinske zemlje na svetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво